faiz – dertli sözlük
"faiz yetmiş üç baptır. onların günah cihetinden en hafifi, kişinin annesi ile zina etmesi gibidir. bilin ki, faizin en şiddetlisi müslüman kişinin ırzıdır."
(bkz:hadis i şerif)
(bkz:ibn i mesud)

azı da haram çoğu da!.. en fazla taviz verilen nokta..

artık kredi kartlarını zaruri ihtiyaç gibi görenlerin çıkarttığı fetvalarla azının zarar getirmediğini söyleyen zihniyetler bulunmaktadır. (*)
'' i̇mam-ı azam ve arkadaşı. hava sıcak. ‘burada güneşin altında durmayalım, şu evin gölgesinde bekleyelim.’ diyor i̇mam-ı azam’ın arkadaşı. i̇mam-ı azam ‘hayır, burada bekleyeceğiz. çünkü o evin sahibinin bana borcu var. eğer ben o evin gölgesinde durursam bu faiz olur.’ diyor.”
tanıdığım bir muhterem var, kendisi diyanet mensubu. "bankaya maaş almaya gittiğimde ne bir yere otururum ne bir ikram kabul ederim. zaruretten orada bulunma halimi en kısa zamanda bitirip çıkarım." diye anlatır.

ayrıca siz kredi kartı borcunuzun tamamını zamanında ödediğinizden bahsetseniz bile kredi kartı kullanmayı uygun bulmaz.
allah'ü teala'nın açıkça yasakladığı haramlardandır. allah'ü teala'nın yasakladığı bir konu ne zamana ve ne mekana göre helal olur.birşeyin helal olması için hadislerde ve ayetlerde istisnaları belirtilir.misalen domuz eti yemekle ilgili bir istisna söz konusudur.kur'an'da belirtilir.ama faizle ilgili böyle bir konu söz konusu değil.bilakis ticaret artık faizle işliyor.ticaret faizdir sözü bile hadislerde yasaklanmış bir sözdür.allah'ın kanunları, zamana ve mekana göre değişmez.katidir.
şu hocaefendi ne dedi, bu hocaefendi ne dedi lafından, allah ve rasulü (sav) ne dedi, bunları bizlere açıklayan mezhep imamları ne dedi sözü daha doğrudur.
ben bir zatın, bankada hesabı olan bir kişi varsa, parasını geri çekerken faiziyle birlikte çeksin dediğini duymuştum. nedeni ilginç ve çarpıcı gelmişti. şöyle ki, bankaya yatırılan her paraya faiz bulaşır. bir kere yatırdıktan sonra kirlenen paranın faizle ya da faizsiz çekilmesi fark etmez. dolayısıyla faizi en azından bankada bırakılmamalı ki bankaya faydası olmasın.

şu anki duruma gelirsek, vade farkı mevzusu var, ehveni şer diyerek kullanıyoruz. çok temiz bir iş olmadığı kesin. ancak ticaret yapan birinin girmemesi imkansız.

zaman döngü meselesidir. çarkların batıl döndüğü bir döngüde, islami olanı yapmaya çalışmak garabettir. ne mutlu o gariplere. her yeri faiz olduğu halde içte faiz meselesinden ari kalmak gibi bir niyetleri var.
rasülüllah (s.a.v.) buyurdu ki: “öyle bir zaman gelecek ki insanlar faiz yiyecekler”. sordular: ey allah’ın resûlü! herkes mi faiz yiyecek? hz. peygamber şöyle cevap verdi: “yemeyenlerine de faizin tozu bulaşacak”.

öyle görünüyor ki bu hadisi şerif de zamanımızı yansıtan hadislerden sadece biri. hepimizin yolu bir şekilde bankalara düşüyor. işimiz zor ama dikkati de elden bırakmamak lazım.
faiz yiyenlerin kabirlerinden kalkış şekli ise şöyledir:

(faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkar. (bakara suresi 275. ayet)