platon – dertli sözlük
hocası sokrates'e aşkla bağlı olan filozof. platon'a göre, felsefe teoriden çok günlük hayata dairdir. beden ve ruhun birliğini savunur. aşka ulaşmak ise bu bütünlüğün kendisinde gizlidir.

(bkz:eflatun)
necip fazıl hazreti ali'yi anlattığı kitabında söylüyor,hazreti aliçok geniş omuzlu imiş aslında bu yüzden eflatuna verilen platon sıfatı ona çok uygundu diyor.yani geniş omuzlu demek imiş.
zengin bir ailede dünyaya gelmiş sokratesten dersler almış sporla ilgilenen siyaset dolu bir hayat yaşamış antik yunan filozofu.
(bkz:devlet)
eserlerinin büyük bölümünü diyalogların oluşturduğu yunan filozofu, eflatun. sokrates'in maieutike (eski yunanca doğurtma, ebelik) dediği, soru sorarak zaten bilinen bilgileri açığa çıkarmak için kullandığı yöntemden ötürü bu eserler, sokrates'in mevzubahis üzerine soruları ve diyalog içerisindeki insanların bu sorulara cevaplarından oluşur.
ayrıca platon'un akademisinin girişine geometri bilmeyen giremez yazdırdığı rivayet olunur.
gerçek adının aristokles olduğu; geniş omuzlu, atletik yapılı bir adam olmasından ötürü jimnastik hocasının platon adını verdiği söylenir.(*)
arap alfabesinde p harfi bulunmamasından ötürü müslümanlar tarafından eflatun diye söylenegelmiş adı. genelde islamdan çok hoşlanmayan kesim, eflatun denmesinden de hoşlanmaz bu sebepten.

en iyi yönetim şeklinin filozoflar tarafından yönetilmek olduğunu söyler. ya krallar filozof olmalı, ya filozoflar kral olmalı yani.
ikinci olarak da aristokrasi der. ama bu en iyiler babadan gelme soylular değil yine filozoflardır. kral olabilecek nitelikte tek bir filozof bulamıyorsak en iyi filozoflar bir araya gelsin, güç sahibi olsundur.