simyacı – dertli sözlük
paulo coelho'nun meşhur romanı. orjinal ismiyle, o alquimista.

--- iktibas ---
"çölde sürekli esen rüzgâr ve hayvanların ayak seslerinden başka bir şey yok. i̇nsanlar kendi aralarında pek konuşmazlar. kum enginlikleriyle çöl öylesine geniş ve ufuk öylesine uzak ki, insan kendini küçücük hisseder. bu yüzden susar, ağzını açamaz, hep düşünür. "
--- iktibas ---
i̇nsanın kendi hikayesini araması ve bu arayışta yaşadığı imtihanları anlatan roman'da kahraman aslında kendi hakikatini aramanın hayatın sebebi olduğunu roman sonunda başladığı yere dönünce anlıyor. her genç gönüllünün ve "neden +1 olarak yaratıldım" sorusunu kendine soran herkesin mutlaka okuması gereken eser.
bu kitapta dikkat çeken bir husus. kral'ın adıdır. santiago krala adını sorar. kral ona der ki; nasıl olsa unutacaksın ama ben yine de söyleyeyim. 30-40 sayfa sonra kral der, unuttun değil mi?

sahi neydi kralın adı?
her şeyde bi̇r seyi arama, bir şeyde her şeyi bulma sanatına simya sanatçısına simyacı denir.
paulo coelho'nun sözlü arap edebiyatından aşırıp kendi kültürüyle harmanlayıp yazdığı kitap. paulo coelho bunu daha önce de yaptı. sanırım yazarlık hayatı boyunca kendine ait, kendi hayal dünyasından çıkmış bir eseri yok, özgünlüğü yok. ama her yazdığı kitap epey satıyor. dan brown gibi işi biliyor.
babamın, arka sayfasına "bu kitabı okumak için harcadığım zamana acıyorum" yazdığı kitap.