antibiyotik – dertli sözlük
gıda uzmanlarının pek tavsiye etmediği mikrop kırıcı ilaç. (*)
onların söylediklerine göre(*): zamanla vücutta oluşan zararlı bakterilerin bağışıklık kazanmasına ve vücudun antikor üretimini etkilemesine sebebiyet verdiği için bir kaç yıl sonra aynı hastalıkta veya başka bir hastalıkta tedaviniz zorlaşabilir.
yerinde ve uygun sürede kullanılan antibiyotik hayat bile kurtarabilir.

ama yurdum vatandaşı gibi her boğazınız ağrıdığında yada her hapşırdığınızda antibiyotik alırsanız zarar da verir, tekrarlayan kullanımlarda etkisini de kaybeder.
vücudun savunma mekanizması yeterli gelmediğinde, bakterilere karşı kullanılabilecek bir ilaç. türkiye'deki ilaç tüketiminde lık bir paya sahip. gereksiz ve bilinçsiz tüketimi neticesinde, ülkemiz antibiyotik direnci açısından ilk sıralara yükselmiştir. son on - yirmi senedir, çok yenilikçi bir antibiyotik türleri keşfedilmediğinden, eldekilerin hepsine direnç geliştikten sonra ne yapacağız bilmiyorum. maalesef, ağrı kesici niyetine, grip ilacı olarak vs kullanılmaktadır. doktorlar üzerindeki devlet-hasta kanadından oluşturulan psikolojik baskı neticesinde, sadece tıp ilmi ile karar vermenin yerini tartışmadan-şikayetten kaçınma gibi kaygılar alması ile antibiyotik kullanımı azalmayacaktır ve sorun daha da büyüyecektir.
aşırı ve uygunsuz kullanımından dolayı bakterilerin ilaca bağışıklık kazanmasından ötürü etki göstermeyen ilaç grubu. asıl amaç ilaç içmek değildir. asıl amaç, doğru hastalığa doğru ilaç, doğru ilaçta ise doğru dozdur.