huzursuz bacak sendromu – dertli sözlük
bacaklarda hissedilen ama tam olarak tarif edilmeyen, garip bir hissin sonucunda, uykuya dalamamayla şekillenen bir sorundur. i̇nsan böyle zamanlarda bacağını filan kesmek istiyor. tuhaf bir şey. ne hissettiğini bile tarif edemiyorsun o anda. bir huzursuzluk var ortada ama burası kesin.
acayip bir şey, bacağı toplarsınız olmaz, çekersiniz olmaz. çaresiz anlardan bir an. acayip bir şeyler olur orda insanı rahatsız eden. ağrı mı desek, acı mı desek ne desek? tuhaf, kötü bir duygu.
nedeni henüz net olarak bilinemeyen rahatsızlık.(*) bacakları sık sık hareket ettirme isteğine sebep olmasından dolayı uyku için gereken süre boyunca rahat ve sakin yatamadığınızdan uykuya dalmanıza engel oluyor. bir ileri seviyesi uykuda periyodik hareket bozukluğu ya da uykuda periyodik bacak hareketleri dedikleri şey, yani bu rahatsız hissin uyku sırasında da devam edip bacakların kasılmasıyla uykunuzu sürekli bölerek(*) her sabah yorgun uyanmanıza sebep olan hastalık.
sebep olarak en olası görülen şey demir eksikliği. fakat böyle bir şikayetiniz yoksa istemli kas hareketleri konusunda etkili olduğu bilinen dopaminin eksikliğini düşünüyor doktorlar. bunun için de dopamin reseptörlerini uyaran,(*) parkinson için de endike olan ilaçlar öneriliyor, ne kadar sağlıklı, emin değilim.