nihilizm – dertli sözlük
kendine ticarette de yer bulmuştur. hiçi alıp satmak üzerine kurulu olan sanal dünyada para kazandıran bir akımdır. ticaretteki en başarılı mensubu mark zuckerberg'dir şu sıralar. hele bir de facebookun paralı olması ihtimalini düşünürsek adam bizi bize satacak neredeyse. ya da bizim günlük hayatımızı bedavadan alıp facede ambalajlatıp piyasaya sürecek.
(bkz:yok satan yoklar)
batılı düşünce biçimlerinden en ilginci. 19.yy avrupasında ortaya çıkmış, o dönem yaşanan buhranların bir dışavurumu. devrimlerin meydana getirdiği karamsarlık hali sonucunda toplumsal manada yaşanan travmanın bir sonucu. günümüz dünyasında adı sıklıkla anılır oldu. çünkü günümüz dünyası, 19.yy avrupasını andırmakta. bu akımla ilgili her şeyi zihninizde kendi kendinize sorabilirsiniz. ama şu soruyu sormak istiyorum:bir müslüman genç neden nihilist olur?müslüman toplumdan tasavvuf zorla el çektirilince, yerini nihilizm doldurur. kendini batıya göre tanımlayan ilacını da batıda arar. ideal aşılanmayan, tasavvufi bir terbiye ile büyütülmeyen nesiller, bir de bakmışsınız nietzsche'den daha sıkı nihilist olurlar, zerdüştte "üstün insan" kimliğini bulurlar, "yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz hop ordayız." şarkısıyla hayat felsefelerini özetlerler. "bu dünyadan kaçasım var." en klas sözleridir. ne diyelim. kolay gelsin.
felsefi fikirden ziyade bir yaklaşımdır. felsefi tavır olarak bu yaklaşıma sahip olanlara düşünürlere örnek olarak nietzsche ve cioran; şair ve yazarlara örnek olarak fernando pessoa ve james joyce, roman karakterlerine karamazov kardeşler 'deki ivan ve babalar ve oğulları' ndaki ivan örnek gösterilebilir. fikir boyutu nispeten vardır bu yaklaşımın. her fikrin hakikati olduğu gibi de bu fikrin hakikati batıl ehlini hiçe saymak, ilahi emirler karşısında beşeri, nefsi, şeytani, dünyevi dayatmaları hiçlemektir. zira evren, yaradılış, hayat nimeti hiçe sayılamaz.