harry potter – dertli sözlük
j.k. rowling'in 7 ciltlik fantastik romanı.özellikle çocuklar için çok sürükleyici ve pis şeyleri olmayan romanlardır.çocuklara okuma alışkanlığı kazandırması işten bile değildir.(*) sadece çocuklar değil büyükler de kitaptan büyük zevk almıştır.dünya çapında büyük bir hayran kitlesi vardır.filmleri çekilmiştir.
geçtiğimiz günlerde yazar j.k. rowling son çıkan (7.) kitabının ardından tekrar yazmaya başlayacağını belirtti.
anlatılanların biribiri ile bağlantısının geç gelmesi sonucu daha sürükleyici olan kitap/film serisidir.
o kitapta ne olduğu bilinmez ama ben dahil 7den 70 e insanların okuduğu kesin.sürükleyici.ayrıca lord voldemord ve harry karakterlerinin gen bakımından özdeşlik durumu da isviçre,ingiltere,almanya ve fransada tıp kitaplarına girdiğini de duyurmak isterim.
j.k. rowling tarafından yedi kitap halinde yazılan fantastik seri. muhteşem bir kurgusu var. yazarın zekasını ortaya koyuyor. geçtiğimiz temmuz ayında 15. senesini doldurdu. halen okunuyor ve pottermore üzerinden kitaplarda olmayan (*) bilgiler öğreniliyor. orijinal isimleriyle ve sırasıyla seri;(bkz:harry potter and the sorcerer's stone)(*)(bkz:harry potter and the chamber of secrets)(*)(bkz:harry potter and the prisoner of azkaban)(*)(bkz:harry potter and the goblet of fire)(*)(bkz:harry potter and the order of the phoenix)(*)(bkz:harry potter and the half-blood prince)(*)(bkz:harry potter and the deathly hallows)(*)şimdilerde hogwarts ders kitabı fantastik canavarlar nelerdir, nerelerde bulunurlar filme uyarlanıyor.
kitaplarıni okumadım yalan değil. ama filmlerinin hastası olduğum seri. her bölümünü izledim. hem de bir kaç kez. çok güzel idi ve yine olsa izlerim. ama oyuncular baya büyüdü.
neden bu kadar sevildiği ciddi bir araştırma konusu olabilecek bir seri.kitaplarından film müziklerine, giysilerinden terimlerine kadar çok başarılı bir kurgusal dünyaya sahip. her kahramanın kendi hikayesi olması da bizleri çeken ayrı bir durum. kitaplarını ve filmlerini tekrar okuyup izlediğimde bile aynı tatları alıyorum ve en az bir iki gün aklımı meşgul ediyor. bu da insanı korkutan bir durum tabi.
son kitabı yazılalı, son filmi çekileli yıllar oldu ve bunca yıl seriyle ve kahramanlarla ilgili ciddi bir proje ortaya çıkmadı. bu kadar kaliteli bir kurgu ve aydınlatılabilecek nokta varken yapılmaması yazar için büyük bir hata diyebiliriz. gerçi yazarımız da boş durmamış fantastic beasts and where to find them'i ortaya çıkardı. ama doğal olarak harry potter kadar ses getirmedi. bana göreyse özellikle albus dumbledore konusunda piyasaya oynamaktan başka bir şey değil.
halbuki lord voldemort’la ilgili bir devam filmi gelseydi fena mı olurdu? derdi neymiş daha iyi anlardık.
hem zeki hem yakışıklıymış zamanında. saf kana bu kadar takması akıllarımızda soru işaretleri çiziyor. tabi harry potter’ı kendi asasıyla/elleriyle öldürmek istemesi de seri boyunca sürdürdüğü gururun, hırsın neticesi. yazık ettin kendine tom riddle!
bunların yanında weasly ailesiyle ilgili bir tv programı bazılarının hayaliymiş.
sözün özü aslında dallanıp budaklanacak bir seriydi. kaliteli yapıldığı takdirde yine başarılı olurdu.