hazreti aişe – dertli sözlük
peygamberimiz -s.a.v-in çok sevdiği eşi,hz.ebubekirin kızıdır.
güçlü bir hafızaya pratik bir zekaya sahipmiş,ençok hadis rivayet edenler arasında,peygamberimizin vefatından önce ve özellikle sonra insanlar akıl danışmak hüküm sormak için sıkça ona müracat etmiş.
peygamberim-s.a.v- onun mübarek kucağında can vermiş...
kendisine atılan iftirayı rabbinin temizlediği,hakkında nur suresinin 11.ayeti nazil olan mübarek annemizdir.
"o iftirayı çıkaranlar içinizden sayılı bir zümredir. onu sizin için bir şer saymayın. aksine o, sizin için bir hayırdır. onlardan herkese günahtan ne kazanıyorsa o vardır. onlardan işin büyüğünü deruhte edene ise en büyük azab vardır" (nûr suresi 11.ayet).
bir defasında resûl-i ekrem (a.s.m.), “ey âişe, senin kızdığın ve memnun olduğun zamanları ben bilirim.” buyurdu. hz. âişe, “nasıl biliyorsun, yâ re­sû­lal­lah?” diye sordu. peygamberimiz, “memnun olduğun zaman ‘muhammed’in rabb’ine’ diye ye­min ediyorsun. kızdığın zaman ise i̇brahim’in rabb’i hakkı için.’ diyorsun!” hz. âişe validemiz, peygamberimizi sevindiren ve ona olan saygısını ifade eden şu mukabelede bulundu:“evet, yâ re­sû­lal­lah, vallahi öyledir. fakat ben sinirli olduğum zamanlarda sadece sizin isminizi dilimden bırakırım, sevginiz ise daima gönlümde ya­şar.”[müslim, fezâilü’s-sahâbe: 13]
resulullah (s.a.v)'ın sevgili eşi. müslümanların annesi, ebu bekir sıddık (r.a)'ın biricik kızı. en çok hadis rivayet eden, siyaset yapan ilk müslüman kadındır.