burun ameliyatı – dertli sözlük
başın büyük bir bölümünü kaplayan organın ameliyatı. (görünen kısmı buzdağının görünen kısmı gibidir.)
yöntem itibarı ile başta korkutucu gelen ameliyat türü. ameliyata göre değişebiliyor fakat genellikle balyoz gibi bir aletle gerçekleştiriliyor.
sonrasında ise burunda tambonlar bulunduğundan birkaç gün burundan nefes alınamaz, bu durumda yutkunma zorlaşacağından sıvı gıdalar tüketilir.
ayrıca o tamponların çıkarılması, insana birkaç dakikalık göz kararması ve ''neredeyim ben'' duygusu yaşatıyor.
bunlardan sonra ise iyileşme süresinin uzunluğu var. burun en geç iyileşen organlardan biri. mesela, ameliyatın üzerinden aylar geçer dirsek masada el yüzde bir şey okuyorsunuz,(*) baskıyı yiyen burun isyan eder. ağrı gün boyu devam eder.
hülasa neticesi şifadır fakat tam iyileşmesi uzun sürebiliyor.
15 yaşındayken gittiğim dr. un '18 yaşına gelice ol' dediği ameliyattır.
yıllar su gibi geçmiştir.nice burun ameliyatı hikayeleri dinlenmiştir.korku artık hadsafhadadır.
25 yaşına gelindiğinde artık olayım kurtulayım denilir.aynı doktora gidilmiştir.tetkikler yapılıp ameliyat tarihi belirlenmiştir.
ameliyattan birkaç gün önce kalp krizi nedeniyle (*) doktor vefat etmiştir (*).
burun biraz daha beklesindir.
önemli bir ksımının kıkırdaktan oluşması bir yandan ameliyatla daha rahat şekillendirilebilmesini sağlamakta, diğer yandan kıkırdağın kanlanması diğer dokulara göre az olduğu için iyileşme sürecini uzatmaktadır. bu alanın uzmanı hekimler ameliyattan sonra 1 yıl geçince iyileşmenin varabileceği en üst noktaya vardığını söylerler.
şimdilerde muhafazakar hanımların dahi doktor bana süpriz yapmış diyerek bahane uydurdukları estetik ameliyatları.
4 ay önce kıkırdak eğriliği ve galiba bizim et dediğimiz şeyler olan konkaların küçültülmesi gerekçesiyle olduğum ameliyat. daha önce çok zor nefes alıyordum, şu an neredeyse hiç alamıyorum.

eskiden estetik yaptırıp sağlık sorunum vardı bahanesini öne sürenler oluyordu, yaşayarak öğrendim ki septoplasti dedikleri bu septum denen kıkırdağın eğriliğiyle ilgili olan ameliyatta burnun şekliyle ilgili herhangi bir değişiklik olmuyormuş. bildiğim kadarıyla sağlık açısından sorun olan bir çok burun probleminin ameliyatında şekil değişikliği olmuyor. hatta ameliyattan çıkınca burnunuzdan sızan kanları toplaması için burnunuzun ucuna konulan bir gazlı bez olmasa ameliyat olduğunuz bile anlaşılmıyor. yine de içeride olanları bir siz biliyorsunuz. (*)

bir de tamponlardan dert yanarmış önceden insanlar ama şu an birçok yerde silikon tamponlar kullanılıyor ve anlık bir tuhaf his dışında acı falan olmuyor tamponlar çıkarılırken. sadece 2-3 günden sonra sağlam bir kaşıntıya, çok gıcık bir hisse sebep oluyor ama pek çok kişide 2-3 gün içinde çıkarıyorlar zaten.

güncelleme: ameliyattan bir yıl sonraki kontrolümde doktorum konkalarda tekrar şişme olmadığını, kıkırdağın da düzeldiğini söyledi. fakat ciddi bir burun kuruluğu yaşıyorum 2 yıldır. nefes alma sorunum da daha kötü durumda.