intihar – dertli sözlük
bir kimsenin kendi yaşamına son vermesi.
ey iman edenler
...hiçbir biçimde kendinizi öldürmeyin, süphesi allah size acımaktadır. kim de haddi aşarak, zulemderek bunu yaparsa, onu biz yarın cehenneme sokacağız.-nisa suresi,29-30
emile durkheim'in intihar olgusunu incelediği ve üç çeşit intihar türü belirlediği eserin ismi.
"gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır; intihar." der albert camus
bir de intihar edenlerin birçoğunun mor rengi sevdiğini duymuştum.
türlerini, bencil, elcil ve kuralsızlık olmak üzere, emile durkheim ın üçe ayırdığı insanın hayatına son vermesi olayı.
beşir fuad'ın bileklerini kesmek suretiyle yaptığı eylem. bir yandan da hissettiklerini kağıda geçirmiş. öncesinde bir miktar uyuşturucu almış fakat acısı artınca bağırmaya başlamış, odaya gelen hizmetçisi durumu fark etmiş fakat kurtulamamış. cesedinin kadavra olarak kullanılmasını vasiyet etmiş. tuhaf bir durum, intihar. bir de yakın zamanlarda videosunu paylaşmış olan bir adam vardı, adını hatırlayamadığım. gayet soğukkanlı bir şekilde "veda ediyorum" diyordu. girmiş olduğu mutsuzluk döngüsünden çıkamadığı içinmiş.
bugün i̇stanbul’da şişli-mecidiyeköy metro istasyonunda gerçekleşmiş bir intihar vakası. metro saatlerce çalışmadı levent-osmanbey arasında. kriz anlarını iyi yönetemeyen yetkililerin de etkisiyle mağdur olduğunu düşünen vatandaşlardan “intihar edecek başka yer bulsaydı ya” sesleri yükselmiş, insanlar da ne duygusuz olmuşuz diye isyan etmiş. aslında yeni olmadık duygusuz ama böyle vakalar yaşamadıkça gündeme gelmiyor. kadının biri sevgilisiyle evlenmesine ailesi tarafından müsaade edilmedi diye önceki evliliğinden olan evladını da geride bırakıp intihar ediyor. biz de ulaşımın aksamasından falan bahsediyoruz. i̇nşallah münferit örneklerdir bunlar diye umuyorum yine ama gitgide yolda adam ölse kimse umursamaz diye kınadığımız batının kafa ve vicdan yapısını daha çok benimsiyor gibiyiz. bir anne olarak bir annenin çocuğunu bile düşünemeden intihar edecek seviyeye gelmesinin sadece kendi sağlıksız ruh yapısıyla açıklanabileceğine inanmıyorum.
i̇ntiharın gerçekten güçlü bir toplumsal tarafı var. etrafımızdaki insanlara daha iyi bakmamız lazım. daha iyi görmemiz lazım insanları. daha az bencil olmamız lazım sanırım.