anksiyete – dertli sözlük
iç sıkıntısı, evham vs.

görüldüğü insanlar etkileri şunlardır ; dertler derya oluyor misali tasalanan, sürekli kaygıları olan, yadırganmaktan sakınan, kötü şeylerin olacağını anlık düşlere kapılıp düşünen, sıkıntılı insanlardır. aşırı terleme, çarpıntı, uyku bozukluğu ve titreme. ufak durumları aşırı bir şekilde kötüye yorabilirler.

tedavisi vardır, süreç önemlidir çünkü tedavi 6 ay gibi uzun bir zaman alıyor.
hemşirelik bölümü öğrencilerinin hayatını kurtaran hemşirelik tanısı.'bilgi eksikliğine bağlı anksiyete' 'ameliyatın nasıl olacağının bilinmemesine bağlı anksiyete' 'ameliyat ortamının bilinmemesine bağlı anksiyete''anksiyeteye bağlı endişe''anksiyeteye bağlı baş ağrısı' ah bir de koydukları tanıların mantıksızlıklarını görseler ve en önemlisi o tanıya uygun bir girişim yapsalar da insanlar böyle küçük bilgiler yüzünden bu kadar büyü endişeler yaşamasa...bir hasta ameliyat ve ortamının bilgisizliği yüzünden endişe yaşıyorsa bu hemşirelerin ayıbıdır çünkü bu konu hakkında bilgi vermeleri sadece bir kaç dakikalarını alacaktır ve bu bir kaç dakika bir insanın hayatına çok fazla etki edecektir.
tanıların bir çoğunda hastaların gerçekten kaygı duymaları gereken (kaygı ve stres içinde bulunmanın doğal olduğu) durumlar içinde olduğu rahatsızlık/endişe hissi
freud anksiyeteyi birkaç başlık altında inceler. bunlardan birisini normal insanda bulunması gereken anksiyete -gerçeklik anksiyetesi- olarak tanımlar ve hatta insanın çevresinden gelen tehlikelere karşı kişiyi uyararak insan yaşamını sürdürülebilir kıldığını belirtir. bu anksiyete bir nevi korkuyla eşdeğerdir.fakat anksiyete, niteliği ve yoğunluğu bakımından gerçeğe ve mantığa aykırı bir şekil alırsa -ki buna nevrotik anksiyete denir- bütün faydalı işlevini bir kenara bırakıp insanın normal olmayan davranışlarına bir alt zemin oluşturur. bunun kökeni de daha çok bebeklik ve çocukluk yıllarına dayanmaktadır.