ortaokul – dertli sözlük
8 yıllık kesintisiz eğitime son verilmesiyle birlikte yeniden açılan ve 4+4+4'lük sistemin ortadaki 4'ünü oluşturan okul.
pre ergenlik dönemi. öğretmene hocam demekle baş gösteren ego alevlenmeleri. erkeklerde kızlara karşı bir duyarlılık, kızlarda cazibe merkezi oluşun farkına varılışı. her yönden beni tanımaya başlamak. imtihan perdesi açılışı.
orta okuldayken (7. sınıf) i̇srafil hocam(matematik öğretmenim) birgün "dertli insan sen esmaül hüsna'yı ezberlemiş ve hocana okumuşsun sanırım ödülü sen kazanacaksın, ne mutlu" demişti. (okulumuzda bir yarışma vardı esmaül hüsna'yı ezberleyenler ve okuyanlara ödül vardı) ben de şaşırmıştım "hayır, hocam nerden duydunuz, ezberlemedim ve yarışmaya da katılamayacağım, derslerim ve çetelelerim zaten çok ağır. bu kadar kısa vakitte ezber yapamam. size kim söyledi ki bunu?" diye çıkışmıştım. hocam da demişti ki " kimse söylemedi bana bunu. ancak sınıfa baktım bu yarışmayı veya esmaül hüsna'yı kim okur ve ezber yapar dedim kendi kendime. ve aklımdan sen geçtin sadece. i̇nsanlar senin için böyle güzel şeyler yapman konusunda "yapsa yapsa o yapar." diye aklından geçiriyorsa bunu kesinlikle yapmalısın. bu enazından o insanlara karşı olan borcundur. nasıl anılıyorsan öyle olmalısın" dedi. ben de çok mahcup olmuştum bunun üzerine ve ezberimi yapacağımı söyledim hocama teşekkür ederek.
(bkz:bu da böyle bir anımdır)