kuran bize yeter diyenler – dertli sözlük
dikkatli olun koltuğuna kurulan tok bir adamın size: sadece şu kur'an lazımdır, onda bulduğunuz helali helal, haramı da haram kabul ediniz yeter, diyeceği günler yakındır. (*)

bu hadis, "kuran bize yeter" diyerek peygamber efendimizin yaşantısını ve açıklamalarını yok sayanlara verilen bir ikazdır. peygamber efendimizin haber verdiği gibi tv lerde şurda burda ben "hocayım" ben "ilahıyatçıyım" diyen kişiler koltuğuna yayılmış "kuran bize yeter" diyorlar. onların dediği gibi olması peygamberimizi tarihe hapsetmek olur, ne yani o geldi, 50-60 yıl hüküm sürdü ve gitti öyle mi? "evet öyledir" diyenler şu ayete de bir cevap bulsunlar o zaman:

peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan da sakının.” (haşr: 7) bu ayetten de anlaşılıyor ki peygaqmberimiz geçmişte de gelecekte de söz sahibidir, yaşantımıza etkisi vardır. tarihe hapsedilemez!

ben düşünüyorum ki "kuran bize yeter" diyenlerin emeli kötü, onlar ilk önce sünneti devre dışı bırakacaklar ve akabinde istedikleri gibi ayetleri yorumlayacaklar.

vakti zamanında bir hocam şöyle demişti "insanın imanı kuran-sünnet- icma-kıyas çemberleriyle çevrelenip korumaya alınmıştır. şimdi günümüzde bazı insanlar var onlar ilk önce " nasıl alimler hocalar insansa biz de insanız biz de kıyas, yapabilir, hüküm çıkarabiliriz dediler ve alimlerimizi hocalarımızı devre dışı bıraktılar, sonra sıra sünnete geldi, hadisler içinde uydurma var, sadece kuran bize yeter dediler. en nihayetinde de sırf kuran kalınca onu da istedikleri gibi yoruma gidecekler ve böylece kişinin imanın tehlikeye sokacaklar".

dikkatli olmazsak çemberlerimizi tek tek kaybederiz, allah fitneciye fırsat vermesin.
facebookta kur'an araştırmaları grubu adıyla faaliyetini sürdüren topluluk. hadis, sünnet, icma, mezhep, fıkıh bu kafadakiler için boş şeyler. baya da bir takipçileri var. allah ıslah etsin.
sayıları artan insanlardır.hıhı evet siz harikasınız, arapçanız mükemmel, üstüne bi de tefsir ilmine de vakıfsınız, kendi kendinize kuran-ı kerimle gayet güzel amel edecek takvaya bilgiye sahipsiniz, zaten hadisler falan da hep zayıf dimi.şeyh ,hoca desen, o da insan biz de insan ne fark var, eşitiz bi kere.ama işte biz cühelalar hacı hoca peşinde koşuyor, hadis sünnet öğrenmeye çalışıyor, kuranla yetinmeyi bilmiyoruz.allah da bizi affetsin.
bu söylemi hakkıyla benimsemiş bir insanın peygamber efendimizin yaşantısını yok satması düşünülemez çünkü bizzat kuranda sizin için rasulallahta güzel bir örnek vardır (*) ayeti yer alır. dolasıyla elbette kuran bize yeter(*)
kendilerine mealciler ya da kur'aniyyun denir. mealcilik türkiye'de yaygındır. kur'aniyyun ise türkiye'ye göre biraz daha ilmidir.ikisinin farkına değinelim. mealcileri hepimiz biliriz. bulduğu ilk meali eline alır. başlar tefsir yapmaya. sonra karşılaştırma meali öğrenir. en sonunda da sahih meal arar. bulduğu sahih meal üzerinden tefsirlerini derinleştirir. halbuki arapça'nın yapısını bilen insan da bilir ki kur'an mealle tefsir edilmez. mealin asla kur'anın tercümesi olmadığı gerçeğini dikkate almazlar. öncelikle arapça bilmek akabinde fesahat ve belağat gereklidir. tefsirleri çok da dikkate almadıkları için sebeb-i nüzulü bilmezler. dolayısıyla meal üzerinden verdikleri mana ile çok büyük hatalara düşerler.hadisleri hiçe sayan bir tarafları vardır. genel olarak hadislerin büyük bir kısmının uydurma olduğunu dillendirirler. bu nedenle "kur'an varken, neden hadis" derler. hatta bazıları o kadar ileriye gider ki hadislerin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen insanları, hadisleri kur'an'ın önüne geçirmekle itham ederler.kur'aniyyun daha ilmidir. arapça bilenler ve tefsir ilmine vakıf olan kesimlerin dahil olduğu bir konudur. dünya'nın her tarafında son zamanlarda yaygınlaşmıştır. türkiye'de ilahiyat camiasında görülür. senedi ya da metninde zayıflık bulunan hadislerden mütevellit tüm hadislerin zayıf olduğunu iddia ederler. bu nedenle "kur'an bize yeter, hadislere gerek yoktur." derler. kur'an'ın sadece kur'an'la tefsir edilebileceği iddiasındadırlar.
islam tarihinin her döneminde düşünce farklılıkları bulunmuş.günümüz müslümanlarının hak mezhepler olarak takip ettikleri mezheplerin imamları arasında dahi çok boyutlu tartışmalar vs gerçekleşmiş. hatta birbirlerini tekfir etmişler.mesela; islam tarihi okumaları yaparsanız, günümüz alimlerinin en çok beslendikleri isim olan imam buhari'nin, türkiye müslümanlarının fıkıh anlayışının dayandığı imam azam hakkında tekfire varan sözlerini okursunuz.islam düşüncesi içinde bu tür farklılıklar hep mümkündür.bize gelecek olursak;ne ötekinin düşüncesine vakıfız, ne kendi düşüncemiz basiret üzre.tamamen saf-pak kabul ettiğimiz bir şahsın düşünce metoduna teslim oluyor, ötekiler hakkında alaycı ifadelerde bulunuyor, kolayca tekfir ediyoruz.'kur'an yeter' sözünü slogan edinmişler bütün islam geleneğini bir anda yok sayıyorlarken, öte tarafta bu düşünceye karşı çıkanlar temelsiz, güncelliği bulunmayan bir bilgi yığının altındalar.sonra islam dünyası neden bu halde?
veda hutbesinde resulullah 'ben size iki emanet bırakıyorum. onlara uyarsanız yolunuzu hiç şaşırmazsınız. o iki emanet allah'ın kitabı kur’ân-ı kerim ve peygamberinin sünnetidir.' buyurmuşlardır. gerçek mümin odur ki emanete hıyanet etmez..
gelen tehlike karşısında "islam dünyası neden geri kalmış?" tartışmaları çok lüks kalıyor aslında. "islam dünyası neden geri kalmış?" tartışmasını yapabilmek için öncelikle karşımızdakilerin islam'ın neden geri kaldığıyla ilgili bir kaygısı olmalı.

karşımızda, tüm islam geleneği'ni yok sayan akılcı mealciler ve kur'aniyyun, yüzyıllar öncesinden günümüzü yorumlamaya çalışan selefiler, islam'ı pagan dini ya da muharref hristiyanlık zanneden reformistler ve sabah akşam "ben müslümanlardanım" diyenlere küfreden şia var.

bence böyle bir ortamda hiç olmazsa güncelliği kalmadığını iddia ettiğimiz bilgilere sahip olalım. ki aslında güncelliği kalmayan şeyler dönemleri kapsayacak şekilde verilen ictihatlardır. yoksa hüküm çıkarma ve istinbat metodları dünyanın sonuna kadar kullanılabilir. yani metodolojisi. yoksa ortada savunabileceğimiz ne bir değerimiz, ne de kendini islam'a atfeden neden geri kalmış diyeceğimiz bir islam dünyası kalacak.