ihvan-ı müslimini ortadoğudan silme politikası – dertli sözlük
arap isyanları sonucu iktidarları ele geçiren ihvan-ı müslimin'i tekrar eski haline döndürmek, devletlerde yasaklı pozisyona getirmek için yürütülen yeni politika. arap isyanları, başlatılan kimyasal bir reaksiyon gibiydi. arap isyanları ortadoğu'da zaten patlamak üzere olan bir halkın erken patlatılması vakasıdır. devrimler tıpkı kimyasal ya da nükleer reaksiyonlar gibidir. birileri ya da bir şeyler bu reaksiyonu başlatır, reaksiyon kendi iç dinamikleriyle devam eder. siz bu iç dinamikleri kontrol edemezsiniz. desteklerseniz ama sonucu kestiremezsiniz. işte arap isyanları abd devlet politikası olarak başlatıldı. iç dinamiklerle devam eden devrim, ihvan'ın birkaç ülkede kazanması ile devam etti. bu, abd, ingiltere ve israil'de bir takım çevreleri rahatsız etti. yeni bir ortadoğu hayali için başlatılan isyanlar adeta kabusları haline dönüştü. bu nedenle rahatsız olan çevrelerin gayretleri sonucu, abd derin devleti (neo-conlar), ingiliz ve israil sitihbaratları ortak bir operasyon başlattı. ihvan'ı ortadoğu'dan temizleme operasyonu. bu operasyon genel manada kısa vadeli bir politikanın pratik olarak uygulanma biçimidir. akabinde gelecek olan sürekli kaos ortamı bölgeyi istikrarsızlaştıracak, güçsüzleştirecek ve israil için birkaç noktaya saldırı düzenleme imkanı verecektir. "onların bir planı varsa allah'ın da bir planı vardır." diyerek noktalıyoruz.
ihvan üzerinden ortadoğuyu şekillendiremeyeceğini bilen bir kitlenin çaresiz çırpınışları. ihvan'ı temizleyemezler.
fikir üzerinden gidersek, müslümanların genel bir sorunudur fikirsizlik. belli bir fikriyat üzerinde yoğunlaşamıyorlar. islamcılık paradigması fikir üretemiyor. düşünce sistemi ortaya koyamıyor. ve en önemlisi, kurumsallaşamıyor. bu haliyle çok acemi bir görünüş sergiliyor. fikir üretmek için öncelikle ufku geniş mütefekkirlere ihtiyaç var. bu yüzden "arap devrimi için erkendir." denir. bir düşünce sistemi olmadan yapılacak devrimler sadece yıkmaya odaklıdır. halbuki olması gereken inkılaptır.
ihvan'ı temizleme politikasına gelince ihvan bir partiden öte, bir yardım kurumu, bir halk eğitim yuvası, bir siyasi aktör. ve daha fazlası. evet fikir yok. düşünce sistemi yok. doğru. tıpkı akp gibi batının liberal demokrat düşüncesini mısır'a uygulayarak, mısır özelinde bir düşünce pratiği oluşturacaklardı. yani türkiye gibi mısır'da bir noktaya gelecek, düşünce sistemi olmadığı için tıpkı türkiye gibi o noktada takılacaktı. işte neo-conların rahatsızlığı buradan başlıyor. acaba sorularına verdikleri cevaplar onları çok tedirgin etmiş ki böyle bir harekete yeltendiler. yani bir ihtimal vardı. yapabilecekleri bir ihtimal. ihvan'da düşünce sistemi adına bir beklentinin olmadığı aşikar. ama ihvan'ın orada olması demek, ortadoğu'da bir şeylerin değişebileceğini gösteriyordu. yani ihvan bir basamaktı. bu basamak yıkıldı. yani hani derler ya "yılanın başını küçükken ez." diye aynen öyle.

edit:ayrıca ihvan birçok arap ülkesinde parti teşkilatı olarak yapılanmıştır. ama kurumsallıkta yine bir sıkıntı var.
ihvan kuruluşu ve misyonu sebebiyle müslümanlar tarafından sevilen bir oluşum olmakla birlikte malesef bizim burdan zannettiğimiz gibi güçlü, ortadoğuda etkili değil.
hal böyle iken mevcut durumu ihvan-ı müslimini ortadoğudan silme politikası olarak okumak-değerlendirmek lüzumundan fazla teorisyenliktir.

ihvan ki, yetişmiş adam eksikliğinden dolayı mursi'yi aday gösterdi.
kendi ülkelerinde bile cumhurbaşkanlığı yapabilecek, hem ülkesini hem de ortadoğuyu doğru okuyabilecek bir adam bulamayan bir grup nasıl siyasi ve askeri güç olabilir?

ihvan gerek mısır'da senelerdir yürüttüğü çalışmalarla, gerekse de mevcut yapılanması ile türkiye'de sivil toplum çalışmaları yapan küçük müslüman cemaatler gibi.
bundan fazlasını atfetmek onlara da haksızlık. nitekim ilk siyasi tecrübelerinde ciddi yanlışları da oldu.
bugün geldiğimiz noktada doğruluğu teyit edilmiş bir teori. darbecilerin aldığı kararlar, ihvan'ın liderlerini tutuklamaları, "ihvan'ı bitirelim söylemleri" aslında derbenin esas niyetini ortaya koyuyor. evet, biz ihvan'ı kendimize göre küçümsüyoruz ama demek ki birileri gerçekten ihvan'ın ortadoğu'yu değiştireceğine inanmış. fikirden önce meydana gelen aksiyon ihvan'a kaybettirdi ama demek ki ihvan zannettiğimizden güçlüymüş. çünkü bir yapıyı ortadoğudan silecek kadar büyük bir plan ortaya koymak demek, o teşkilatın ciddi bir güç olduğunu gösterir.