üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler – dertli sözlük
tecrübeli abilerin,ablaların verecekleri tavsiyelerdir.arkadaş, kaç haftadır bekledim biri böyle bir başlık açsın da biz de yararlanalım diye:tık yok.bari dedim ben açayım bismillah(*)
kendinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirmeye bakın. dil öğrenin. bildiklerinizi paylaşmak için, yeni şeyler öğrenebilmek için uygun ortamlar bulmaya çalışın. sohbet grupları falan bulun, katılın mesela. okulunuzda varsa güzel faaliyetler katılın, yoksa başka okullardan arkadaşlarınızla iletişime geçin. ilginizi çeken ne kadar konferans, söyleşi, program varsa gidin. hatta bence hiç bilmediğiniz bir şeyle ilgiliyse de vaktiniz varsa gidin. zira bu şekilde gidip çok beğendiğim programlar oldu benim. alakasız bölümlerden de ders almaya çalışın. tembellik yapmayın. ders de çalışın tabi. hayatınızın her anlamda en aktif yıllarını geçirmeye çalışın. zihinsel birikiminizi coşturun, biriktirirken paylaşın. hem öğrendiklerinizin kalıcığılı için hem yeni şeyler öğrenmenize vesile olacağı için hem de sevap olduğu için acayip faydalı olacaktır.
harika bir nimettir kanımca üniversite, iyi değerlendirin.
herkesle hemen can ciğer olmayın.
çok mesafeli durmaya da gerek yok. ölçülü olun, herkesle selamlaşın, kimseye ters davranmayın, haklarında hüküm vermek için arkadaşlarınıza en az bir yıl mühlet verin.
dini hassasiyetlerinizi, sınırlarınızı belli edin.
yukarıdaki tavsiyelere aynen katılarak;
dini hassasiyetlerinizi, prensiplerinizi gözden geçirin ve uygulayın. bozuk ortamlarda sağlam kalabilmek için bu önemli.
okula girişlerinizde euzu-besmeleyle girin ve bunun manası üzerinde kafa yorun. besmelenin ağırlığını okula girişlerde anlamaya başladım diyebilirim.
başlayın, yarım bırakmayın. sonra okuyup bitirseniz bile diploma aynıdır ama heyecanı değil. benim gibi.
öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin diyordum da öğrendiklerinizi kur'an, hadis, vicdan, akıl... süzgeçlerinden geçirmeyi unutmayınız da diyeyim. günümüzde özellikle sosyal bilimlerde henüz islami kaynaklar çok esas alınmadığı için eğitimimiz bir hayli batı kafasına sahip. bu nedenle öğrendiklerinizi islama uygunluğu açısından ele almanızda fayda var.
ilim çok önemli evet ama ilmi aldığınız insanlar da önemli. profesördür, işin ehlidir vesairedir diyerek çok güvenmeyiniz. sonuçta onlar da beşer.
gittiğiniz şehri ve çevre illeri keşfedin bol bol gezin ama boş boş gezmeyin. dünya görüşünüze uygun arkadaşlar seçin ki size ayak bağı olmasınlar. sadece okuduğunuz bölüm de değil ilgi duyduğunuz her alanda kendinizi geliştirin. faydalı organizasyonları kaçırmayın. 'istanbul da okumuyorum ki abla burda organizasyon ne gezer' bahane değil o zaman siz düzenleyin. sadece okula gidip gelirseniz meslek edinirsiniz doğru tercihler yapıp doğru insanları bulursanız hayat boyu kullanacağınız birikimleriniz olur (*) (*)
okulunuzda bulunan kütüphaneler tabiri caizse sömürün.sağlam insanlarla arkadaşlık dostluk kurun.öğrenciliğinizin son demleri olduğunu unutmayarak vakti boşa harcamayın.
belki faydası olur düşüncesiyle üniversiteye gidenlerin, bitirmişlerin veya gitmemiş ama verecek tavsiyesi olanların, üniversiteye yeni başlayacak kardeşlerine tavsiyeleridir.

-hangi bölümde okursanız okuyun, gitmeden önce az biraz felsefe okuması yapın. üniversiteye başlamadan önden hafif hafif marx, nietzsche, kant gibi popüler düşünürleri okuyun ki, orda bunları okuyunca veya okuyanları dinleyince amanın ne de orjinal fikirler, hakkaten biz ne de az düşünen insanlarız, esasında tanrı bir yanılsama, onu gerçeklerden kaçmak için zihnimiz var ediyor, hakim sınıf bizi uyutmak için din koklatıyo bize, gibi fikirlerle birden karşılaşıp, amerika'yı yeniden keşfetmiş birden 'insanlığın kendi isteğiyle düştüğü 'ergin olmama durumu'ndan çıkıvermiş havalarına bürünmeyin. hem yazık hem komik oluyo.
not: filozofların düşüncelerine komik demiyorum ama bunları böyle löp diye alıp yutmaya çalışınca olduğu gibi,o zaman komik oluyo.
(bkz:trajikomik)