mezarlık ziyareti – dertli sözlük
rasulullah aleyhisselâmın başta yasakladığı,daha sonra izin verdiği,
izin verirken de,''size ahireti anımsatır'' dediği durum.

mezarlıkların farklı bir havası var ve bu tam da insanoğlunun ihtiyacı olan hava.oraya vardığınızda değil unutmanız,günde pek çok kez zikretmeniz gereken şeyi,''ölüm''ü solursunuz sanki.
o andan itibaren ölümü unutarak konuştuğunuz laflardan,giydiğiniz kıyafetlerden,hatta düşündüklerinizden bile allah'a sığınırsınız.


yolu konya'ya düşenlere ''üçler'' tavsiyelidir.
ölülerin ibret almak için gerekli olandır. zira mezarlık ziyaretindeki esas maksat da budur.
kabirdeki ölülere [ esselâmü aleyküm ehled diyârî minel-mûminîn. ve innâ inşaallâhu biküm lahikûn. es'elûllâhe lenâ ve lekümü'l âfiyeh ] "selâm size, ey bu diyârın mü'min ve müslim halkı! i̇nşallah yakında biz de aranıza katılacağız. allah'ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim." şeklinde selam vermek peygamber'imizin hayatında tatbik ettiği güzel bir adeti/sünnetidir.

konu ile alakalı hadis metni için kaynak; (müslim, cenâiz 104. i̇bni mâce, cenâiz 36).

duanın arapça metni;

https://www.islamveihsan.com/wp-content/uploads/2016/08/kabirde_okunacak_dua.jpg
arkadaşın biri tum finaller bitince gidelim demişti gidecek o kadar yer var demiş ve çok şaşırmıştım. bazıları orda huzur buluyor
yıllarca en yakın arkadaşımla neredeyse her haftasonu gittiğimiz nefsimizi sorguya cektigimiz , susanlari dinlediğiniz , yaşayan ölülerden kaçtığımız mekan .
lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü bolca tezekkür ediniz, emr-i rasulullah gereği; tavsiye edilen bir sünnettir. evet bütün planları ve meseleleri feshedecek fermanı elinde tutan ölümü hatırlatacak hürmete layık bir muhbirdir..