insan yetiştirmek – dertli sözlük
medeniyetin temeli insandır. insan olmadan medeniyet olmaz. medeniyet sadece insan değildir ama yetişmiş insan olmadan da medeniyet olmaz.
bu nedenle bir medeniyet söylemi varsa keyfiyetli insan yetiştirme çalışmaları gündeme gelmeli ve bu konu ciddi bir şekilde işlenmelidir. uygulamada ve teorikte neler yapılabilir, nasıl yapılabilir bunlar tek tek tartışılmalıdır. stkların bu konuda çalışmaları incelenmeli ve geliştirilmelidir. çünkü osmanlı medeniyetinde insan yetiştiren kurumlar vakıflardı. bu nedenle vakıf medeniyeti olarak da isimlendirilir.
m. fatih çıtlak'tan duyduğum çok sevdiğim bir tabirdir cemiyete adam yetiştirmek
özellikle çocukluk-ergenlik döneminde bu duruma isyan edilse de zamanla böyle bir vazifeyi ifa eden ailede yetişen çocuk durumu kanıksar ve dahi içinde bulunduğu hale şükreder.
insan olan doğan varlığın insan olarak kalmasını sağlamaktır... dünyaya hiçbir ideoloji ile değil vicdan ile bakılmasını öğretmektir.. zordur ama imkansız değildir...
anne karnından daha evvel anne baba adaylarının kendilerini yetiştirip, düşüncelerini geliştirmesiyle başlayan bir süreçtir.
i̇lk evvela kendinden başlamalı insan yetiştirmeye. kendinden sonra yetiştirdikleri insanın sadece kartvizitidir çünkü.
mucizat-ı muhammediyye'nin en büyüklerindendir. mucize olan insan yetiştirmek değil, o kadar kısa sürede, o şeraitte bunu yapmak, senelerle hall u keşf edilemeyen şeyi çeyrek asırda insanlığın beşten birisine yapmak, mucizedir.