helal gıda – dertli sözlük
dinimizce yasaklanmamış gıdalara denir.ey iman edenler! size verdiğimiz rızıkların temiz/helal olanlarından yiyin; eğer sadece o’na kulluk ediyorsanız, allah’a şükredin. o’na karşı diliniz, bedeniniz ve malınızla, kulluk borcunuz olan şükrü yerine getirin." bakara 172kendini bilen kişi örneğin canını emanet olarak görür ve haram yemez. çünkü şunu iyi bilir 'kalbin dilin ve bedenin temiz olması helal lokmaya bağlıdır' (*)
besinlerin ahlakımıza tesiri düşünüldüğünde her müslümanın peşine düşmesi gerektiği anlaşılır. her işte aşırıya gitme payı olduğu gibi bu arayışta da aşırıya gitme olasılığı var. her ikram edileni sorgulamak, satın alınan besinlerin içeriğindeki kodları tek tek araştırmak bir süre sonra kabak tadı verebilir.
günümüzde bu işin üzerine çokça eğiliniyor. artık market ürünleri helal sertifikası almaya başladı. tabi bu işi paraya döküp saçma şeylere helal damgası vuran firmalar da var. bildiğim kadarıyla en güvenilir olanı tsenin vurmuş olduğu helal damgası.
i̇tidalli olmakta fayda var. ama toplum olarak hep uçlardayız kimisi hiç takmıyor kimisi de ince ince her detayına kadar bir sürü sorgu sual insanı ikram ettiğine pişman edecek kadar ileri gidebiliyorlar.