arap müziği – dertli sözlük
yeryüzünün en güzel dillerinden biri olan arapçanın en güzel şekilde ifade bulduğu sanat dalı. lübnan'ın ve bütün direnen halkların sesi feyruz'u, geçtiğimiz yüzyılın en büyük seslerinden biri olan ümmü gülsüm'ü insanlığa armağan etmiştir. genç kuşağın en popüler isimleri isei nancy ajram, haifa wehbe, elissa, yara, tamer hosni ve amr diab'dır.
sanatsal bir özelliği olmayışını bir yana bırakın, türkiye'deki müzik anlyışını da etkileyerek "arabesk" denilen ucubeyi ortaya çıkarmıştır. türk sanat müziği ve türkülerimizdeki sanat derinliği, anlam taşıyıcılığı ve müzikal estetik ile arap müziğindeki gıy gıylar, tefler ve arabesk denilen müzikal işkence karşılaştırılamaz bile. türkiyede son 40 yıldır etkili olan arabesk, gençliği umutsuzluğa ve psikolojik yıkıma, sapkınlığa sürükleyen bir müzikal yozlaştırma biçimidir.
arap müziğinin insanlığa ve türk kültürüne kattığı bir diğer sapkınlık da "oryantal" adıyla bilinen göbek dansı değil midir? bir yandan islam adı altında müziği tümden yasaklama yöneliminin kaynağı arap kültürü olduğu halde öte yandan yozlaşmış bir müzik anlayışını da bize empoze eden yine arap kültürü olmuştur.
(bkz:arabesk)
(bkz:oryantal)
bir kulak zevki meselesidir. zevkî ve nazarî bir mesele olduğundan otorite budur nevinden tabirlerle tanımlamak hakikat olmaz.