doctor who – dertli sözlük
doktor adıyla bilinen polis kulübesi görünümlü tardis'i ile zamanda ve mekanda yolculuk yapan zaman lordunun maceralarını anlatan bbc yapımı dizi. doktor ölümsüzlüğe yakın bir canlıdır ölüm anında kendini tamamen değiştiriyor ve buna rejenerasyon deniliyor. birinci doktor'un sağlık sebebiyle diziden ayrılmak istemesi sonucunda ekip diziyi bitirmek istemeyince rejenerasyon olayı senaryoya dahil oluyor. şu anda 12. doktor var.

i̇lk defa 1963 yılında gösterilen dizi 1989 yılında ara verip 2005 yılında "modern seri" başlığıyla ve 9. doktorla geri geldi. dokuzuncu doktor sadece bir sezon oynadı. birinci sezonun sonunda rejenerasyon geçirerek onuncu doktor geldi. (*)

her doktorun kendine ait özellikleri ve hepsinin yol arkadaşı var. misal dördüncü doktor'un güzel atkıları var on birinci doktor fes takıyor ve onuncu doktor'un en çok kullandığı kelime "allons-y" ve çok farklı yol arkadaşı olmasına rağmen en değerlisi rose tyler. doktorların hepsi ve özellikleri burada sırasıyla paylaşılmış; http://onedio.com/haber/gecmisten-gunumuze-doctor-who-314359

dizi guinness rekorlar kitabı'na en uzun süren bilim kurgu dizisi olarak girdi. 7. sezonda(*) 50.yıl özel bölümü çektiler. dizinin geniş bir hayran kitlesi var ve bunlara "whovivan" deniliyor. yeni sezon ekim ayında geliyor.(*)

(bkz:doctor who 11 doktor 11 öykü)
9.sezon fragmanı yayınlandı; https://www.youtube.com/watch?v=fi3njbljs4819 eylülde yayına başlıyor. fragmanda yok ama dizinin twitter hesabından öğrendiğim kadarıyla river song geri dönüyor. (*)
hayatımda öyle insan görmedim dediğim doktor. bir türlü öldürülemeyen ve tuhaf insan. :) ben 10. doktordan sonrasına dahil olmuşum dizi de ama güzel diziydi. izlenmeye değecek bir dizi.
kötü geçen 8.sezonun ardından olaylarla gelen 9. sezon güzel bitti. yılbaşı özel bölümünde doktora river song yoldaş oldu. manidar bir bölümdü. geçtiğimiz günlerde yapılan resmi açıklamaya göre 10.sezondan sonra dizinin yapımcısı ve baş yazarı steve moffat ayrılıyor. 11.sezonda yeni doktor ve yeni baş yazar geliyor. broadchurch dizisinin yazarı chris chibnall 11.sezonla doctor who'da baş yazar oluyor.