kendine bir sahabe seç – dertli sözlük
her gencin yapması gereken eylemdir. günümüz gençlerinin televizyonda, internette yahut mahallesinde gördüğü ahlak yoksunu insanları örnek alması herkesçe malumdur. bu durumda yapılması gereken en güzel şey bir sahabe seçip onun hayatını en ince ayrıntısına kadar öğrenmek ve öğrenilenleri hayatında tatbik etmektir.
günümüz insanlarının unuttuğu cömertliği ve insanlara yardımı en iyi öğrenebilecekleri ve kendilerine en iyi örnek alabilecekleri sahabe.zeynep binti huzeyme radıyallahu anhüma rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin ailesine katılan bahtiyarlardan… cömertliğiyle tanınmış, yoksullara, fakirlere yardım etmesiyle meşhur olmuş merhametli, şefkatli, iyiliksever bir ahlâka sahip gönül zengini mücâhidelerden…zeynep binti huzeyme radıyallahu anhâ annemize “ümmü’l-mesâkin= yoksulların annesi” denirdi. bu onun lâkabı olmuştu. cahiliye devrinde bile böyle tanınırdı. o, arabistanın en güçlü kabilelerinden olan âmir i̇bni sa’sa’ kabilesine mensuptu.kendime ve geleceğime örnek alacağım bir sahabe.
her birey kendine bir sahaneyi örnek almalı mesela bilali habeşi ilk ezanı okuyan aynı zamanda ilk müslüman olan 7 sahabeden biridir. bedir uhud hendek savaşlarında efendimizin yanında olma şerefine nail olmustur. müslüman oluşunu müşriklere açıkça bildirmiş karşı çıkmalarına rağmen onlara direnmiştir.günümüz gençleri de popstarları değil bilali habeşi gibi sesi ve ahlakı güzel bir sahabeyi kendilerine örnek almalıdır, cihad anlayışını onun gibi benimsemelidirler.
neccaroğulları kabilesinden, ilk iman eden ailelerden olan zeyd b. asım'ın hanımı hz nesibe.
nefsini ve ailesini hiçbir fedakarlıktan geri bırakmamış, uhud savaşında tüm aile fertleriyle efendimiz aleyhisselam'a kalkan olmuş, birçok yara almasına rağmen efendimiz aleyhisselam' ın "nereye dönsem onu görüyordum" diye tabir edeceği şekilde canını siper etmiş ve sonunda da
"ya rasûlallah, dua et cennette seninle beraber olayım!" i̇steğine,
efendimiz, hiç bir duanın geri çevrilmeyeceği o makamda ellerini kaldırıp: "allah'ım, bu aileyi benimle cennette komşu yap!" diye duasını almayı başarmış. 'artık dünyanın hiçbir musibetine aldırmam' diyerek şehid olana kadar i̇slâm davasına hizmette bulunmuş ve museyleme-i kezzab ile yapılan savaşta aldığı ağır darbeye dayanamayıp şehadete kavuşmuştur.
gençlere rol model olması gereken sahabeleri kendilerine örnekleri seçmeleri gerektiğini anlatan bir konu. ebu ubeyde bin cerrah (r.a). yönetim bilgisi, cesareti ve komutanlığıyla ünlenmiş bir sahabedir. -- iktibas --bir gün halifeliği zamanında bu evde otururlarken arkadaşlarına: "bir şeyler isteyiniz, temenni ediniz" dedi. i̇çlerinden birisi: "allah yolunda infak etmek için şu ev dolusu altınım olsun istiyorum." dedi. hz. ömer: "daha isteyin" dedi. bir başkası: "şu ev dolusu inci, zerberced ve yakutum olsun da allah yolunda infak edeyim, bunu istiyorum" dedi. hz. ömer (r.a.): "daha isteyin" deyince: "bu sözleriyle emirü'l-müminin ne demek istiyor anlamıyoruz" dediler. bunun üzerine hz. ömer (r.a): "ben istiyorum ki şu ev, ebu ubeyde bin cerrah gibi rical ile dolu olsun" dedi. sevgili peygamberimiz (s.a.) onun hakkında: "her ümmetin emini vardır. bu ümmetin emini de ebu ubeyde'dir" buyurmuşlardır.-- iktibas --emin vasfına sahip olmak ve kendisine verilen vazifeyi hakkıyla ifa etmek önemli bir konudur. son birkaç yıldır yaşanan birçok hadise de emin vasfının verilen görevin hakkıyla ifa edilmesinin önemini aslında bize anlatır. emîn olmak.
hz.hamzahz. peygamberin amcası, uhud şehidlerinden.569 veya 570 yılında mekke'de doğdu.annesi,hz.amine'nin amcasının kızı olan hale bint vüheyb'dir.ebu leheb'in cariyesi süveybe'den süt emdikleri için hz.peygamber ile süt kardeşi,çocukluk ve gençlik yılları arkadaşıdır.ebva ve zül'uşeyre seferlerine iştirak eden hz.hamza rasul-i ekrem'in sancağını taşımıştır.hz.hamza bedir savaşının önde gelen kahramanlarındandı.büyük bir cesaretle savaşarak teke tek vuruşmak için ortaya çıkanlardan şeybe bin rebia'yı öldürdü ve ebu süfyan bin harb'in karısı hind'in babası utbe bin rebia'nın öldürülmesine yardımcı oldu.hz. hamza,uhud gazvesi öncesinde medine'de kalınıp savunma yapılması ve ya şehrin dışında düşmanla savaşılması konusu tartışılırken rasül-i ekrem'e ikinci şıkkı tercih ettiğini söylemiştir.bu gazvede de kahramanca savaşan ve otuz bin kişiyi öldüren hamza, hz.peygamber'in uyarısına rağmen okçuların yerlerini terketmesi yüzünden islam ordusu bozguna uğrayınca,"ben,allah ve rasulü'nün aslanıyım. allah'ım ebu süfyan ile adamlarının yaptıkları kötülüklerden sana sığınırım.müslümanların yanlış hareketlerinden dolayı da senden af dilerim."diyerek düşmanla çarpışmaya devam etti.bir taşın arkasına gizlenip siba'b. abdüluzza ile vuruşmasını seyreden vahşi, hz.hamza'nın siba'ı öldürdükten sonra kendisinin bulunduğu yere yaklaştığını görünce mızrağını fırlatarak onu şehid etti; daha sonra ciğerini çıkarıp hind'e götürdü. düşman askerleri, başta hamza olmak üzere babası müşrik olan hanzale b. ebu amir dışında bütün şehidlerin burunlarını,kulaklarını ve diğer organlarını keserek iplere dizip savaşa katılan kadınların boyunlarına gerdanlık diye taktılar ve mekke'ye o şekilde girmelerini sağladılar.(bkz:diyanet islam ansiklopedisi,15.cilt)