doğunun neden bu halde olduğu sorunsalı – dertli sözlük
açılan stkların yakılması, yapılan yatırımların bilerek etkisiz hale getirilmesi.başka bir deyişle kendi ayağına kurşun sıkmak.
evvela iman dersleri orada ziyade tutulmadı. şarkın ihyası din ile olur, dindarlar muhafaza edilemediği gibi yeni dindar nesil için mektepler, darülfununlar, medreseler ikmal edilmedi.dahili ve harici fitneler.. fransız ihtilaline göre kim bir islam ülkesinde azınlık konumunda ise, öyle hissettirmek için halkları kaşıdı kaşıdı..ümmet bilinci silindi, menfi milliyetin pençeleri arasında ezildik.daha çok esbab var. ama temel mesele iman derslerinin eksikliğidir.
"terör eylemlerinin ve 90'lı yılların sebep olduğu travmanın yıllar yılı sindirdiği insanlar her türlü faaliyete kapalı kalmış. dini anlayış bütünüyle geleneksel bir yapıya sahip.daha açık bir deyişle, yozlaşmış, derinliği olmayan ve bilinçsiz bir dindarlık var. hizbullah'ın silahlı eylemleri dine karşı bir korku aracı olarak kullanılmış.gülen cemaati de ihtiyatlı yaklaşılması gereken bir yapı olarak görülmüş.dolayısıyla onların gözünde dindarlık demek ya hizbullah, ki bu son dönemde dai̇ş'e evrilmiştir, ya da gülen cemaati demek." (mesut kaya, genç dergi 113.sayı)
sorunumuz islam'dan uzak olmamızdır. ilmi zihniyetimizin olmayışıdır. sahip çıkamayışımız, muhabbetle yaklaşamayışımızdır.