müslüman rızık endişesi taşımaz – dertli sözlük
ukde: yonuzzade

amentünün idrakine ulaşmış. "amentü billahi" akidesine tastamam iman etmiş müslüman rızk endişesi taşımaz.

"amentü billahi" ye iman ettiğînde müslüman "rezzak" ism-i celilinin idrakini taşımıyorsa (*) o müslüman rızk endişesi taşıyabilir. binaenaleyh her kul aynı idrak kapasitesi, aynı iman mertebesinde değildir.
iman mertebesine göre mütefavit derecede bu endişeyi müslümanlar hatta müminler taşırlar. rızık endişesi taşımamak üst bir perdedir.birinci asıl rızık endişesiyle harama girmemektir. bu daha evveldir, çünkü vaciptir.rızık endişesi taşımamak ise fazilettir.
müslüman rızık endişesi taşımaz sözü temelde "müslüman karın doyurmak için ona buna boyun eğmez"in karşılığı olsa da genelde islam toplumlarında zengin kodamanların-çeşitli cemaat liderlerinin halkı beş kuruşa çalıştırmak için söylediği sözdür. özellikle bu sözle gaza gelen öğrenci tayfası okulunu bitirmeyi geciktirir, kpss'ye çalışmaz. nitekim belli görevlerde kullanılıyordur.
yanlış bir tespit. müslüman helal rızkın endişesini taşır. "kredi almadan, borca girmeden, millete yük olmadan, harama bulaşmadan nasıl rızık kazanırım?"endişesi olur. yoksa rızık tabi ki allah'tan. o rızkı bulmak sana kalmış. helal de bulmak, haram da bulmak.
sanırım, rasim özdenören bu konuyu “aç kalma tehlikesiyle nüfus planlaması yapmak için teşkil edilen ekiplere binlerce liralık harcırahlar tahsis edilip bir o kadar hastane ve doktor masrafına katlanılırken, doğmamış çocukların rızıkları yüzünden uykuların kaçtığı dünyada bir bozukluk olsa gerek” diyerek özetlemiş durumda.