suriyelilere vatandaşlık verilmesi – dertli sözlük
takdire şayan bir haberdir. ben zaten onları farkli bir devlet veyahut milletten görmüyordum. bunu hazmedemeyen ,dahi onları yabancı gören allahualem hazreti muhammed (sav) ümmeti değildir.
hayrdır.salt ümmetî nazarla baktığında takdire şayandır.sözlüğümüzün fazla düşünen adamı her zaman ki gibi meselenin tefferruatıyla fazla meşgul olup esasa baid düşmüş, ecnebi şarkıyyeciler gibi konuşmuş..millet tabanlı milliyetçi ölçülü bir devlet değil, ümmet tabanlı, muhammedi ölçülü bir teba esasına göre bir milletin oluşturulmasını, elimizle yapmaya çalışsak yapamazdık, cenab-ı hak ihsan etti ikram etti. afiyetle kaynaşınız. ben kendi apartmanımdaki araplardan arapça onlar benden türkçe öğreniyor, osmanlıcayı gösterdim, müşterek noktalarımızı buluyoruz, her akşam beraber oturup yeyip içip muhabbet ediyoruz.çok düşünme, kaliteli düşün ahi.
verelim de onlar kabul eder mi bilemem. en basitinden, bizler sigorta ödememizi bir ay geciktirince tedavi görmekte bir çok zorluk yaşıyoruz. ancak suriyeli kardeşlerimiz tedavi, okul ve daha bir çok işlemi tek bir kartla kolaylıkla sağlıyorlar. askere gitmiyorlar ve vergi ödeme durumu onların büyük bir bölümü için şuan söz konusu değil. bu açıdan vatandaşlık verme olayının, kısa vadede devletin gelirleri açısından olumlu bir etkisi olabilir. ancak orta ve uzun vadede (doğum oranlarını da hesaba kattığımızda), seksenlerde-doksanlarda ıraktan gerçekleşen göçlerin sonucunda yaşadıklarımızın daha da kötülerini yaşamamıza sebep olabilir. tabi yaşamayadabiliriz belki, kötü tahminlerimizin tam tersi şeylerde yaşanabilir. süreci yönetme durumuna göre değişir...
önce vatan hainlerini atalım vatandaşlıktan boş yer oluşsun.https://pbs.twimg.com/media/cmsv69cwiaaawf0.jpg:large
karışık bir konu. sırf cumhurbaşkanı söylediği için hiçbir şey bilmeden reddedenler bile var.artı gundemin degismesi icin bilerek ortaya atildigini dusunenler de.meseleye islam kardeşliği penceresinden bakarken dikkatli olmaliyiz.gerçekten muslumanlar mi diye.müslümansa tabi ki de verilsin ama nusayri olan ya da başka dinlerin mensubu olanlara ve de esed ve daişi destekleyenlere verilmesin.bu mülteci akını sosyolojik düzeni bozuyor pek çok olumsuz durum ortaya çıkıyor ama ne yapalım yani sadece bunlarin adı müslüman diye ölüme mi terk edelim.
göç modern sosyolojinin olumsuz karşıladığı bir durum.elbette sonuçlarının olumlu olmadığını bizde yaşayarak göruyoruz.suriyelilerin içinde de aynı bizde olduğu gibi çok berbat insanlar da var çok mazlum ve garibanlar da.biz bize düşeni yapacağız.sonrası için de tedbir almayı unutmayacağız.
i̇yice çirkinleştiniz susun bari daha fazla küçültmeyin kendinizi. adamlara atmadiğinız iftira kalmadi ne ülkeniz varmış be alın başinıza çalın sanki çok meraklılar. türkseniz türklüğünüzü müslümansanız müslümanlığinizi bilin. mübarek ramazan ayında taksimde yürüyen gavurlar sizin ülkenizin vatandaşi değilmi. bu ülkede peygamberi kuran i ayaklar altina alan sizin ülkenizin vatandaşi değilmi...yanlış konustunuz ve herkesin rızkıni allah tayin eder umdesinden gafil kaldınız. korktunuz neden çünkü içinizde putlaşmış benliğinize dokundu bu vakıa. birkaç soysuzun suçunu tüm gardaşlara mâl ettiniz hakka tecavüz ettiniz.artık en azından susun. alçalmayın daha fazla. yazık vallahi yazık.
bunların ne faydası var benim emeğim benim kiram benim tokide evim yok onun niye olcaak sapık suriyeli bana cevap veriiin cevap verin banaa diye kendinden geçenler için bakan efkan ala'nın açıklaması :
''çifte vatandaşlık konusunda düzenlemeler, değişiklikler yaptık. çalışmalara i̇çişleri bakanlığı olarak türkiye'nin bütün o göçmenlerinin olduğu bölgelerde daha da hız verdik. türkiye dosya dosya ele alınıyor. ailesiyle birlikte ele alınarak tehlike, tereddüt olmayacak şekilde ele alınıyor. eleştirebilirsiniz. siz iktidarda olursanız hiç almayabilirsiniz. bunları millet değerlendirecek. sakınca görmediğimiz, yarar gördüğümüz hem kendi hem de suriye bakımından aileleri, türk vatandaşlığına daha hızlı bir biçimde alacağız. kendi ülkelerinde düzen kurulduktan sonra elbette dönebilecekleri bir anlayış ile bu meseleyi yönetiyoruz. bu politikamızı büyük bir onur ile savunuyoruz. hiç de tereddüt göstermiyoruz."

bakan ala, türkiye'de yaşayan ahıska türklerinin de vatandaşlığa alınacağını, bunun çalışmasını yaptıklarını bildirdi.

-------

şimdi sanki vatandaş olsun diyenler avrupa'da oturup bunu söylüyor gibi yüklenmenin anlamı ne?
biz de türkiye'de yaşıyoruz ve istiyoruz.
senin beğenmeyip kovduğun binlerce nitelikli suriyeli'yi avrupalılar kapsın sonra başarı hikayelerini belgesellerde izle.
onca yıl çalışmış da evi yokmuş da onun niye olsunmuş,
toptancı üslupla hepsini harcadığınız o insanlar da senelerce eğitim almış, zorluklarla biryerlere gelmiş yatırım yapmış ve şimdi de burda sokakta diplomasız evsiz ailesiz kalmış olabilir değil mi? (yesinler hümanizmimi dimi)
------

ve son olarak bize ne faydaları var biliyosu musunuz
allah onlara kapımızı açtık diye bizden razı.
hadi gülün
cahilce konuşuyosunuz deyin
reel politikten haberiniz yok deyin
siyasetin s sinden anlamıyosunuz deyin.
ensar muhacir edebiyatı yapıyosunuz deyin.



ne yapacaksınız, platon'un devletinde yaşamıyoruz sadece sizin gibi bilgelerin elinde değil yönetim bizim gibilerle eşit oy hakkına sahipsiniz. kadınar bile vatandaş... tabi sizin işiniz de zor.
kamp ve diğer harcamalara devlet, resmi olarak 20 milyar dolara yakın para harcadı. gelenlerinse kayıt dışı olarak getirdiği 10 milyar dolar kadar. önceden de belirttiğim gibi biz bu gelenlerden vergi alamıyoruz, askere gitmiyorlar ve üzerine çoğu şeyden bedava yararlanıyorlar. yani beş yıla yakındır yine normal vatandaşın verdiği vergiler üzerinden karşılanıyor bu para. ayrıca oluşan kayıtdışı ekonominin yazdığı zarar da çabası. bu yönden bakıldığında vatandaşlığa alınmaları iyidir çünkü suriyede savaş kısa vadede bitecekmiş gibi görünmüyor. toki̇ mevzuuysa tam bir siyasi mevzuu işi. biz işi yürütelim siz bunu tartışın deniyor. devlet verse bile 3-5 ine verir göstermelik. ahıska türklerine verilen evler için bile para alınıyor onlardan, şehit ve gazi yakınlarına verilen evlerden para isteniyor yıllar sonra. birde şu var ülkenin en tepesindekiler bile bedava vermek istese buna engel olacak bürokratlar takımı var. bu işler o kadar basit değil. bir de belirtildiği gibi bizde işsizlik sorunu var. yani iş yok. biz nitelikli birini vatandaş yapsak o iş bulur mu bilinmez ama vergi ödemek zorunda olacağı kesin. bu şartlar altında bu insanlar vatandaşlığa razı mıdır? sanmam. bu yüzden boşuna biz almışız onların hepsi kabul etmiş gibi tartışmayalım.
"bugüne kadar elimden gelenin fazlasını yapmaya çalıştım, yakınlarımı da buna zorladım. ilk defa dün, yanımda dakikalarca eli açık bekleyen bir suriyeliyi boş gönderdim." dedi bir yakınım. vergiler işin bir boyutu olabilir. fakat yalanla dolanla olacak iş değil. türkiye'de nitelikli suriyeli yok. kafası çalışanı, eli iş tutanı aldı avrupa. ayrıca, kendi eğitim sistemimiz çökmüşken ve okumuş nitelikli elemanlar boş gezip inşaatlarda kum taşırken, suriyeliyi hangi iş alanında istihdam edecekler? eğer olası bir referandumda oy almaksa niyetleri, o kadar hesap kitap yoruyor beni de.