üzüntüden kurtulma yolları – dertli sözlük
meşhur islam filozofu kindi'nin risalesi. bu kitap hakkında ve üzüntüden kurtulma yollarının maddeler halinde listelendiği bir köşe yazısı var.oldukça güzel hazırlanmış.mutlaka okunmalı.http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/4633/ahlak-davasinin-sliklerine-uzuntuden-kurtulma-yollari
-daha üzücü durumda olan insanları düşünmek.bu başkasının acısıyla teselli olmak mıdır?tam olarak sayılmaz. büyükler böyle tavsiye eder, dünya işlerinde kendinen alttakilere ahiret işlerinde kendinen üsttekilere bak.-kitap okumak.-bulunduğun ortamdan azıcık da olsa uzaklaşmak farklı insan ve mekan görmek. ya da insan görmeyeceğin bi mekana gitmek...-dertleşmek, bunlardan biri değildir bence . çok aklı başında , ileri görüşlü geniş ufuklu biri varsa onunla üzüntü paylaşılmalı ama sana yeni bir şey söyleyemeyecek , bir pencere açamayacak kişiye üzüntünü anlatmak sadece içinde yaşadıklarını daha da somutlaştırmak oluyo ki faydadan çok zararı var kanaatimce. -üzüntüne sebep olan şey bir kişi ve o kişinin seninle ilgili tavrı ise, iletişime geçmek. (bkz:bu da geçer yahu)
üzüntüden kurtulunmaz sanırım ama sabretmek üzüntüyle mücadele etmek namına faydalı olacaktır.
her sıkıntının bir sonu olduğunu, işlerin mutlaka yoluna gireceğini düşünmek ve üzüntü kaynağı olan her ne ise ondan uzaklaşmaktır.