asm – dertli sözlük
asm yani aile sağlığı merkezi, eski adı ile sağlık ocağı. sağlık sisteminde birincil koruma alanına giren, hastanelerin hasta yükünü azaltacak özellikte ayarlanmaya çalışılan ve hastalara bir çok imkanı bir arada vermeye çalışan sağlık kuruluşlarıdır.hastalarımızın genelde ilaç yazdırmak ve soğuk algınlığı için geldikleri kuruluşlardır. ama sadece bunları yapmazlar.halkın en alt kademesine kadar ulaşabilme imkanına sahip oldukları için halkı bilgilendirmek, onlara eğitim vermek, sağlıklarını koruyucu yöntemleri öğretebilmek gibi görevleri vardır. broşür, kitapçık, seminer gibi materyalleri kullanabilirler.
kan alma, erken tanılama gibi imkanları da mevcuttur.tiroid bozuklukları için kan sayımı yaptırabilirsiniz.prostat kanseriniz var mı yok mu veya riskiniz hakkında durumu öğrenmek için gidip muayene olabilirsiniz.meme kanseri muayenesi yaptırabilirsiniz.rahim kanseri riskiniz var mı diye gereken testi yaptırabiliyorsunuz. gebelik süreci, doğum sonrası, bebek bakımı, bebek aşılanması, çocuk yaş izlemlerinin hepsini asm lerde yaptırabiliyorsunuz. erken tanılama kanserde iyileşmeyi çok büyük oranda arttırıcıdır. anne ve çocuk izlemleri sağlıklı bireyler olabilmemizde çok önemlidir.
eğer bu kurumlarda yapılan testlerde veya muayenelerde bir sorun görülürse o zaman hastaneye yönlendiriliyor hastalar. asm de ki doktorun önerisi üzerine hastanede gereken bölüme randevu alınabiliyor ve test sonuçları gösterilerek doktora durumları tam anlatılabiliyor. bu sayede hastalar hem doğru tedaviyi alabilme imkanına sahip oluyorlar hem de sorunlarını tam olarak anlatabiliyorlar. o yüzden etrafımızda bilmeyen herkese asm lerin önemini anlatalım hep birlikte. hastaneler ikinci ve üçüncü aşama sağlık düzeyleridir ve bu tür birinci derece vakalara bakmaktan hastanede zaman kayıpları çok oluyor ve asıl tedavi görmesi gereken hastalar uzun zamanlar randevu tarihi ve sıra beklemek zorunda kalıyor. belki bu uzun sıraları beklemek en yakınımızın başına gelebilir ve tedavi geciktiği için durumu kötüleşebilir. o yüzden toplumsal duyarlılığa hep birlikte sahip olmamız sağlık alanında sevdiklerimize büyük yardımlar sağlayabilir. bu sayede tüm hastalar gereken tedaviyi alma imkanını kazanabilir.
vatandaşların tüm işlevlerinden istifade ettiği takdirde;- ciddi bir israfın önüne geçebilecekleri bir devlet kurumudur. - hastane, doktor ve hasta yakınmaları gibi bir hastalık vaki olduğunda ortaya çıkabilen nahoş durumların görülme sıklığında azalma olacağı öngörülmüştür.(*)
emekli amcaların ayda bir ilaç yazdırmak için uğradığı, antibiyotiğe savaş açmış doktorların bulunduğu, hastanın istediği ilaçları yazan doktorların sevildiği, hastanelere göre daha az donanımlı, hastane içi polikliniklerde verilen hizmetin hemen hemen aynısı kıvamında olan küçük hastanecikler. ufak bir de laboratuarları olsa mahalleli hastaneye uğramaz, doktorlarla gün bile kurarlar, o kadar halktan yani. test için örnek alınıyor fakat hastaneye gönderiliyor. sonucun hastanın eline veya doktora ulaşması baya bir zaman alıyor. hatta hiç sonuç alamıyoruz. test için verdiğim kan örneği kaybolmuş nasıl oldu ise. bir hafta kadar sonuç bekledim tahlil için gönderilen kan örneğim kaybolunca hasta olmaktan vazgeçtim. öyle de caydırıcı yanları var tabi (u: