arkadaş durumuna bağlı yaşlanma endeksi – dertli sözlük
tamam başlık akademik makale formatında olabilir ama zaten bir araştırmaya dayalı bir tespiti paylaşacağım. bu sebeple yazacaklarım kendi çapında akademik bir şey olarak değerlendirilebilir.

meseleye dönecek olursak.
insanın yaşlanma endeksi en net şekilde arkadaş durumları takip edilerek görülebilir.

arkadaş muhabbetlerinde gündeme göre aşağı doğru gittikçe yaş artıyor.
- arkadaşların evlenmeye başlaması.
- arkadaşların anne-baba olmaya başlamaları.
- çocukların kreş-okul muhabbetleri.
- arkadaş çocuklarının üniversite kazanmaları
- arkadaş çocuğu düğünleri
- arkadaşların yavaştan emekli olmaları.
- arkadaş torunları. bitmeyen torun muhabbetleri.
- arkadaşlardan birinin yaşa bağlı(*) ölüm haberi...

1. seviyeye geldiğimde üniversite 3. sınıfdaydım. ev arkadaşım henüz öğrenciyken evlenmeye karar vermişti. vay be yaşlandık demiştim. tam 14 sene olmuş.14 sene "vay be yaşlandık" dediğim andaki yaşımın 3'te 2'si oluyor. demek ki çok da yaşlanmamışım o gün.

şimdi 3. seviye yaşlıyım.
yolu yarılamaya 1 seviye kaldı.
hakkımızda hayırlısı.
bir gün babam ve en yakın arkadaşı sohbet ederken eski bir tanıdıklarından açıldı konu. babam o tanıdıklarının adını anınca arkadaşının verdiği ilk tepki “yaşıyo mu o?” oldu. sanırım bu da arkadaşların ölüm haberini almaya alışma seviyesi.
yeni yere atandın ve şuana kadar tanıştığın herkes yaş olarak senden küçük ise yaşadığın durum aynen de bu olur. hiçte yaşlı değildim oysaki ama şuan herkesin gözünde en yaşlıları benim...
sosyal medyadan değerlendirirsek. arkadaşlarınız, ana sayfanızda sürekli özlü sözler, torun fotoğrafları varsa yaşlısınızdır, kişisel fikirler ve siyaset konuşuluyorsa orta yaşlı sınıfındasınızdır, evlilik ve iş konuşuluyorsa orta sınıf adayısınız, sınavlar, erkekler ve kadınlar konuşuluyorsa üniversiteli grubundasınızdır, bunalımlar ve krizler konuşuluyorsa liseli, enes batur ve diğer youtuber fan hesapları konuşuluyorsa on yaşlarındasınızdır. hangi yaş grubuna ait olduğunuzu bu şekilde öğrenebilirsiniz. unutmadan her yaş grubunda paylaşım yapan özel bir grup var “adnan oktarcılar”. konuyla alakalı alakasız her yerde varlar. eğer o paylaşımları yapan siz değilseniz korkmanıza gerek yok.