sabahattin ali – dertli sözlük
--- iktibas ---

hey anavatandan ayrılmayanlar
bulanık dereler durulmuş mudur?
dinmiş mi olukla akan o kanlar?
büyük hedeflere varılmış mıdır?
asarlar mı hâlâ hakka tapanı?
mebus yaparlar mı her şaklabanı?
köylünün elinde var mı sabanı?
sıska öküzleri dirilmiş midir?
cümlesi belî der enel hak dese,
hâlâ taparlar mı koca terese?
ismet girmedi mi hâlâ kodese?
kel ali'nin boynu vurulmuş mudur?
koca teres kafayı bir çekince
iskender'e bile dudak bükünce
hicabından yerler yarılmış mıdır?

--- iktibas ---


şiirinden ötürü 1932'de hüküm giymiş yazar. koca teres dediği kişi atatürk oluyor imiş. cumhuriyetin onuncu yılı şerefine çıkarılan af ile 1933'te çıkmış, ankara'ya dönüp milli eğitim bakanlığı'na tekrar başvurduğunda eski düşüncelerinden vazgeçtiğini kanıtlaması gerektiği söylenmiş ve bunun üzerine "benim aşkım" isimli bir şiir yazmış, atatürk'e bağlılığını anlatmış.


cezasını çektiği sinop cezaevi'nde de aldırma gönül’ü yazmış. cezaevini gezerken gördüğümüzde, "çocuk şiiri gibi... hapishane necip fazıl'a ne yazdırıyor(*), buna ne yazdırmış?" dedirtmişti.
anlaşılan o ki, sözlük yazarlarından birisi dehşet bir biçimde nefret ediyor kendisinden. hakkında yazılan bütün tanımlar eksilenmiş durumda.(*)

kendisini bu nefretinin sebebini açıklamaya davet ediyorum.(*)
ali kısmındaki "a" harfinin çekilerek okunması gerektiğini söylemişti edebiyat öğretmenim.kırklareli'den yurt dışına kaçmaya çalışırken sopalarla kafası parçalanarak öldürülmüştür.
şimdi solcuların bile sahip çıktığı yazar;rejime tehdit oluşturmaktan hapis yatmış ve yine tek partili dönemde yurt dışına kaçarken devlet casusları tarafından öldürülmüştü.o zaman devlet eliyle öldürülen sanatçı şimdi kıymete bindi.
eserlerinde hayatı ve karakterinden izler bulmak mümkündür. popüler olandan uzun süre uzak durmama rağmen bir şekilde okuduğum ve döneminin ilerisinde epeyce kaliteli eserler verdiğine şahit olduğum yazardır. hunharca katledilmiştir. dağlar şiiri çok ilginç ki ölümünden sonrasına dair tevafuklar içerir.