kurban bayramı – dertli sözlük
resmi adıyla dini bayram, idelojik yaklaşanların tabiri ile et bayramı, hakikatte ise müslümanların kurban bayramı.

hali vakti yerinde olanların kurban kesmeleri vaciptir.
sayısız nimetlere karşı allah’a şükretmemiz, insanın geçen seneden bu seneye kadar hayatta kalışına şükretmesi ve günahlarının bağışlanması için kurban kesiyoruz.

kurban kesmek aynı zamanda allah’a teslimiyetin bir ifadesidir. hz. i̇brahim (a.s.) ile oğlu hz. i̇smail (a.s.) allah’a o derece teslim olmuşlardı ki, biri öz evladını sadece allah rızası için kurban etmek, diğeri de allah’ın emrine canı pahasına uymak niyetindeydiler. i̇şte kurban, bu teslimiyetin bir lutfudur.

allah’a ulaşacak olan; kurbanın eti, derisi, kanı değil, kurban vesilesiyle kulun takvasıdır.
"onların etleri ve kanları asla allah'a ulaşmaz. fakat ona sizin takvanız (allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı allah'ı büyük tanıyasınız. i̇yilik edenleri müjdele.(hac/37)"
(*)
erkek arkadaşlara bir tavsiye, kurban kesme konusunda 'gaza gelmeyin.' hastaneler gaza gelen gençlerle doludur. ilk sene et kesin, ikinci sene deri yüzün daha sonra koyun keçi kesin.
kurban kurb kelimesinden türemiş bir kelimedir ve yakınlık manasına gelir.kurban allah'a yaklaşmak için atılan adımdır.kurban da esas olan hz.i̇brahim gibi hz.i̇smail'i yatırıp koçu kesmektir.
yurtdışındaki muhtaç kardeşlerimizin yardım gönderen müslümanlar vesilesiyle gönülden hissettiği bayramdır. ancak evin manevi bereketi için de eve kurban etinin girmesi ve o hazzın yaşanması mühimdir.
kurban kesiyor olmamız neden bu kadar insanları geriyor anlamıyorum. kurban kesmem benim diğer hayırları yapmama engel teşkil etmiyor ki. halim vaktim varsa kurban da keserim, fakirde doyururum, giydiririm de.hem sonra yardımlaşma açısından o hayvanın etinin hakkı fakir kardeşlerimizin, bu da bir hayırdır, karın doyurmadır sonuçta. kurban sadece yardımlaşma için de değildir, bu faydalarından sadece biri, sınırlamamak lazım.
zilhicce hilalinin görüldüğü haberi gelmiş bu akşam. peki, ne demek oluyor bu?islam alemi kurban bayramını beraber kutlayacak demek oluyor.bu mübarek vakitte en azından vakitsel bir birliktelik yaşayacağız demek oluyor.paramparça bir hale gelen ümmetin bütün evlatları aynı vakitlerde ellerini açacak ve allah'a dua edecek demek oluyor....böyle bir durum için sevinç duymak bile içler acısı halimizi göstermekte aslında ya... hayırlısı.
kurban "kurbiyet"ten gelen bir kelime. kurbiyet yakın olmak, yakınlık kazanmak anlamına geliyor..kestiğimiz kurbanları allah'a bağışlayarak allah'a karşı bir yakınlık umut ediyoruz.. i̇nşallah niyetimiz halis akibeti de halis olur. tüm sözlük yazarlarının kurban bayramı mübarek olsun. allah katında, kestiğimiz kurbanlar kabul olur inşallah. rabbim kurban bayramını kâbe'de geçirmeyi nasip etsin cümlemize.
http://www.facebook.com/dertsoyletir/photos/a.295043893858579.85267.154710357891934/912018305494465/?type=1

https://twitter.com/dertlisozluk/status/518438896892661761