suriye – dertli sözlük
feci şekilde karışmakta olan ülke. allah islam'ın lehine bir sonuçla sonuçlandırsın tüm karışıklıkları.
akan gözyaşlarını seyretmek yerine en azından dualarımızla yanlarında olmamız gereken kardeşler ülkesi.
türkiye'nin komşularındandır. başkenti şam'dır. ülkeyi 70'li yıllardan beri beşşar essad yönetmektedir. daha öncede devlet başkanlığı koltuğunda babası bulunmaktaydı.

arap baharından etkilenen ülkede halk reform için ayaklanmıştır. bunun sonucu hala süren kanlı hükümet baskısıdır. her allah'ın günü onlarca insan ölmektedir. pek çok insanda türkiye sınırına dayanmıştır. bir kısmı türkiye sınırını geçmiş ve mülteci kamplarına yerleştirilmiştir.
müslüman devletler suriye sınavını geçememiştir. oradaki katliamlara karşı sessiz kalınmış, gereken hassasiyet gösterilmemiştir.
yeni, adil bir yönetim için ayaklanan halkın zalimce zulme uğradığı eski osmanlı toprağıdır.
fokur fokur kaynayan komşu ülke. insanları zulümden kaçıyor, türkiye'ye sığınıyor. sığınmacı sayısı şimdiden binleri buldu. türkiye ise iki arada bir derede kalmış durumda. bir taraftan sığınmacıları kabul ediyor ama bir yandan da suriye'nin tepkisinden çekiniyor. ırak olayına dönerse durumlar vahim sonlanabilir çünkü. suriye ise sığınmacıların geçici süreyle türkiye'de misafir edildiklerini, kısa bir süre sonra ülkelerine döneceklerini söylerek bir bakıma rest çekmiş görünüyor. hadi bakalım hayırlısı.
--- iktibas ---
haçlılar kudüs’ü işgal etmiştir. şehirde yaşanan katliamdan kurtulan bir grup müslüman, başlarında ebu-saad el-haravi olduğu halde bağdat’a ulaşır.)
"19 agustos 1099 cuma günü, (el-haravi) arkadaşlarını bağdat ulu camii’ne götürür. öğlen olup da müminler dört bir yandan cuma namazı kılmaya gelirlerken, ramazan olmasına ragmen saygısız bir şekilde yemek yemeye başlar. birkaç saniye içinde etrafinda öfkeli bir kalabalik oluşur, askerler onu tutuklamak üzere yaklaşırlar. ama ebu saad ayaga kalkar ve etrafindakilere sükunetle, binlerce müslümanın katledilmesi ve i̇slamiyet’in kutsal yerlerinin tahribi karşısında tamamen kayıtsız kalırlarken, birinin orucunu bozması karşısında nasıl bu kadar alt üst olmuş gözükebildiklerini sorar." (arapların gözüyle haçlı seferleri, amin maalouf, telos y. 2. baskı s. 81)
--- iktibas ---

(http://www.stargazete.com/dunya/hama-da-rastgele-katliam-haber-370995.htm)
dikta rejimi pkk destekçisi ülke.
dikta yönetim çok değil 10 gün önce de türkiye'yi tehdit etmişti.

(http://www.timeturk.com/tr/2011/10/13/turk-bayragi-ayaklar-altinda.html)
yaklaşık 'nin sunni olduğu bir ülkede yönetiminin % 10'u şii olan kişilerden oluşan ülkedir ve bu ülkede esad yönetiminin yaşattığı ekonomik buhranın alevi azınlığın lehine olması son günlerde mezhep çatışmasına sebep olmaktadır.