ömür boyu mutluluk – dertli sözlük
hz. peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: kim ki yaratılmayan şeyi isterse, kendini yorar ve eline bir şey geçmez. yaratılmayan şey nedir ya resulallah? dediklerinde: bir günü tamamen sevinçli geçirmek diye cevap verdi. bir günü tamamen mutlu geçirmek yaratılmamışken bir ömür boyu mutlu olmayı istemek, bir ömürü heba etmek demektir.
bir günü tamamen mutlu geçirmek diye bir şeyin yaratılmadığını haber veren hadis, sadece; bir günü tamamen mutlu geçirmenin olanaksız olduğu anlamına gelir. ki bunu da insan doğasının değişkenliğini haber verir nitelikte bir hadis olarak değerlendirebiliriz. yoksa illaki gün içinde bir şeyler mutlaka kötü gidecek anlamına gelmez.
hal böyleyken söz konusu karamsar yorumu bütün bir ömre yaymak ne derece mantıklı olur bilinmez. ömrün mutluluğu genel hatları dikkate alınarak değerlendirilir ki bir ömrün genel olarak mutlu geçmesi gayet olasıdır. eğer böyle olmayacaktıysa dinin gereği olmazdı. çünkü din insanların dünya ve ahiret mutluluğu için inmiştir.
bir de "ben kulumun zannı üzereyim" hadis-i kutsisini hep hatırda tutmakta tarifsiz faideler mevcuttur. iyi düşünelim iyi olsun.
hayal bile olmayan gerçek dışı. okuduğum bir metni aklıma getirdi. çiftler ömür boyu mutluluk için evleniyorlarsa imkansız bir şeyin peşinden gidiyorlar demektir. bu dünyaya imtihan için geldiysek evliliklerde sürekli bir mutluluğu nasıl düşünebiliriz ki? evliliğe atılan imza mutsuzluk günlerine de aynı zamanda atılan imzadır. önemli olan bir şekilde başa gelecek olan imtihanı kadir kıymet bilerek geçmek.