üzümünü ye bağını sorma – dertli sözlük
tasvip etmediğimiz ve hayat tarzımızla alakası olmayan bir atasözü.
bağını, sahibini bilmediğimiz üzüme dokunmayız bile..
dinimizislam.com sitesinde şöyle açıklanmış
sual,ecdadımıza her fırsatta hücum edenler,üzümünü ye, bağını sorma atasözünün yanlış olduğunu söylüyorlar. ceddimiz yanlış konuşur mu? atasözleri bir tecrübenin mahsulü değil midir?
cevap
genel olarak atasözlerinin hepsi doğrudur. son asırda atasözü diye bazı sözler ilave edilmiş olabilir. bunlar ceddimize leke sürülmesine sebep olmaz. "üzümünü ye, bağını sorma" atasözü çok güzeldir, dinimize uygundur. bir sözün doğru olup olmadığı dinimize göre ölçülür. üzümünü ye, bağını sorma demek, üstüne vazife olmayan şeylere karışma, her şeye burnunu sokma demektir. açıklamalı atasözleri kitabında ise (mühim olan, bir nimetin gelmesidir. nereden geldiğini bilmek lüzumsuzdur)
lakin bana pek tatmin edici gelmedi atalarımız da herdaim doğru söyleyecek diye bir kaide yok sonuçta bizler gibi beşerdi onlarda.
geçen yıl teravih namazı öncesi gümbür gümbür konuşan mahalle caminin imamı şöyle demişti:

şimdi efendiler, üzümünü ye bağını sorma diye bir atasözü var. ne kadar nasipsiz bir söz! efendiler, bir müslüman, yediğinin, içtiğinin ve giydiğinin nereden geldiğini, helal mi haram mı olduğunu sorgulamıyorsa, cenneti hayal etmesin! günahlarına mağfiret dilemesin! (*)
zaten böyle bir cümle kuruluyorsa, güvendiğiniz birinin hoş latifesi dışında çoğu güvensizdir. bir bit yeniği vardır. (*)