ayasofya nın ibadete açılması – dertli sözlük
"ayasofya açılacak... hem de öylesine açılacak ki, kaybedilen bütün manalar, zincire vurulmuş masumlar gibi onun içinden fırlayacak!.. öylesine açılacak ki, bu millete iyilik ve kötülük etmişlerin dosyaları da onun mahzenlerinde ele geçecek... ayasofya açılacak!.. bütün değer ölçülerini, tarih hükümlerini, dünyalar arası mahsup sırlarını, her iş ve her şey hakkındaki gerçek miyarları çerçeveleyici bir kitap gibi açılacak..."

(bkz:necip fazıl kısakürek)
türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak bir hadisedir.bilhassa müslümanlar için kazanılacak bir zafer niteliği taşımaktadır. (*)(*)
mümkün müdür? mümkündür.
olacak mıdır? olacaktır.

fakat;
kendi mahallesindeki, sokağındaki camiye uğramaya üşenen adam, kendi halini değiştirmedikçe ayasofya'nın ibadete açılması boş bir söylem olmaktan öteye gitmeyecektir.
zira bu adamlar ayasofya'nın ibadete açılmasını tv karşısında takımının gol atmasını bekleyen fanatik gibi beklemektedirler, desteklemektedirler.
özellikle peygamber ve asrı saadet döneminde onca fetih yapılmasına rağmen ehl-i kitaba ait hiçbir ibadet yerinin cami'ye dönüştürülmediği bilinmektedir. bir çok konuda asrı saadet dönemini örnek gösteren kesimlerin bazı noktalarda neden o döneme uygun davranmadığı sorgulanmalıdır..
varolan camii'lerin ibadet edenlerle dolması sonucu, düşünmeyi garanti edeceğim eylemdir. asırlarca kilise olarak kalmış kutsal bir mekandır. camii yaptırılıp içi boş bırakılmaktansa, turistik amaçla kullanılıp, böylece islamın merhamet ve hoşgörü yönü de sergilenmiş olurdu. zira tarihimizde bunun örnekleri yeterince mevcut.
ayasofya ibadete kapalı da sanki sultanahmet açık mı? dedirten açıklama. sanıyorum safları sıklaştıracak ehli iman kalmamış ki turistlerle takviye yapılıyor, daha geçtiğimiz cumartesi ibadet edilebilen bir müze halini almış sultan ahmet'e öğle namazı için giremedik. namaz vakitlerinde bari yapmayın şunu.
başbakanın açıklamalarını sultanahmet'in bugünkü durumuyla değerlendirirsek; başbakan haklıdır.
ayasofya'dan önce belki sultanahmet'in ibadete açılması lazım.

hürmet önce müslümandan gelmeli.
mesele turizmse eğer açılınca islam ülkelerinde türkiyenin itibarı kesinlikle artıcağından müslüman ülkelerden gelecek turist sayısı da artacaktır.

gelen paranın azalacağı düşünülüyorsa cuma çıkışı toplanan paranın yetip de artacağına eminim(*)