meyveli yoğurt – dertli sözlük
(*)
günümüzde marketlerde satılan meyve içerdiği söylenen yoğurtlar. genellikle çocuk beslenmesinde kullanılır. çok sağlıklı olmadığı görüşündeyim çünkü çoğu tadlandırıcı ve renk verici maddelerle elde ediliyor. örnek : (http://www.bebegimneyesin.com/meyveli-yogurt/)
ev yapımı olursa ne âlâ.
çocuklar için üretilenlerin reklamlarında, çocukların büyümesinde gerekli olan protein kalsiyum demir vesaire eksikliğini giderdiği söylenen sözde meyveli yoğurt. insan düşünüyor, bunlar çıkmadan çocuklar yani bizim büyüklerimiz nasıl büyüdüler de şimdikinden çok daha iyi bir nesildiler?
mevsim meyvelerine göre evde yapılanı daha makbuldür. bugünlerde muzla yaptığım ve damak tadıma göre çok başarılı bulduğum tarifimi aşağıya bırakıyorum. malzemeler:-yoğurt-toz tarçın-bal-muzöncelikle muzlarımızı blender dan geçiriyoruz. blender muzları tamamen parçalar bu yüzden pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz. fakat muzları hissetmek istiyorsanız mutfak teşkilatınıza göre super şefte de doğrayabilirsiniz. böyle bir aletiniz yoksa çatal veya herhangi bir ezici de kullanabilirsiniz. muzlarımızın miktarı ise keyfimize kalmış. ama meyveli yoğurtta başarı için belli tavsiyeler verebilirim. muz boyuna göre: kısaysa iki uzunsa bir tane kullanılabilir. yoğun bir kıvam isteyip uzun boylu iki muz kullanacaksanız bunun için +2 veya +3 kaşık yoğurt fazladan ekleyebilirsiniz.muzları blender a atarken içerisine diğer malzemelerimizi de katabilirsiniz. benim standardıma göre tepeleme beş kaşık yoğurt yeterli. süzme yoğurt falan demeyeceğim. bu tarifte. ben yoğurdumu kendim mayalıyorum suyunu da ziyan etmiyorum. tarçın bir çay kaşığı, bal ise iki yemek kaşığı kadar. aslında bu ikisini ölçmüyorum. ama bu kadara denk gelir herhalde. amaan takılın işte. o kadar hassas ayarlı bir şey değil. tarçını ve yoğurdu çok kaçırmaz iseniz güzel olur. balı da kararında kullanmak iyidir. afiyet olsun :)