12 angry men – dertli sözlük
tek bir odada on iki adamla çekilen buna rağmen hiç sıkılmadan izlenebilecek,insana önyargılarından kurtulması gerektiğini birkez daha hatırlatan 1957 yapımı hoş bir film.
on iki tane jüri üyesi babasını öldürmekle suçlanan genç bir adamın suçlu olup olmadığına 12 ye karşı 0 oyla karar vermek zorunda.çocuk suçlu bulunursa idam edilecek bulunmaza serbest bırakılacak.filmin içeriğide budur.
filmi iki açıdan değerlendirdim.

birincisi genelin yorumuyla aynı.
adaletin önemi, adaleti tesis etmekle yükümlü kurumların meseleye bakış açıları ve her zaman adaleti savunak birilerinin gerekliliği.
bu zaten filmi seyreden herkesin zihninde oluşan fikir.

ikinci açı;
filmde bir davayı tartışan 12 erkek var. karakter, yaklaşım, ve uslup bakımından tamamen farklı 12 erkek. (burda erkeğin tanımını yapmakta fayda var. cinsiyeti kastetmiyorum. güç, irade ve olgunluğa erişmiş erkek. bi erkeğin tam erkek olabileceği yaş 40 yaş civarıdır. (+-5 yaş) 40'a kadar gelişim devam eder.)
filmdeki 12 karakteri ayrı ayrı inceleyin, daha sonra toplumda karar verme yetkisi olan erkekleri inceleyin. benzer karakterler göreceksiniz.
bu anlamda erkeği çok başarılı anlatan bir film. (zaten filmde kadın karakter yok)

ayrıca;
bütün filmin tek mekanda geçtiği nadir filmlerden.
tek mekanda çok kaliteli filmler de çekilebileceğinin ispatı. takdir ettim.
demek ki öyle büyük prodüksiyonlara çok da gerek yok.
1957 yılında yapılmış bir amerikan filmidir. bir davada sanık hakkında son kararı verecek olan 12 kişilik juri üyesinin toplantı odasına geçmesiyle başlayan filmde 11 juri üyesi onun suçlu olduğunu düşünür. ancak geriye kalan bir kişi olayları değiştirir.

sadece bir odada geçmesine rağmen film oldukça sürükleyici.
1997'de tekrar çekilmiş. sırf renklisi de olsun diye mi yapmışlar, başka bir sebebi var mı bilmiyorum.
oyunculuk ve yönetmenlik anlamında 1957 versiyonu çok daha başarılıdır. sırf renk için 1997 versiyonunu seyretmeye lüzum yok.
bir odada geçen film mi olurmuş deyip bütün ön yargılarımla filmi izlemeye başlamıştım. ama sonra utandım yahu kendimden.
12 adama ilaveten bir kaç saniye görünen bir kaç adamla bir oda içerisinde sizi film süresince kendine bağlayan sidney lumet'ten iyi bir senaryo herşeydir dedirten süpper film.