kunut duaları – dertli sözlük
küçükken en zor ezberlediğim duaydı. bir yerlerinde illa dilim dolanırdı.
yatsı namazı akabine kıldığımız vitr namazında okunur.

şimdilerde gündeme gelme sebebi ise malumunuz kemal kılıçdaroğlu.
grup toplantısında, vakti zamanında chp'nin kitapları yasaklanmadığını anlatmaya çalışıyormuş. sadece bir iki kitabın yasaklandığını bunlardan bir tanesinin burdurlu abidin karaaslan'a ait türkçe namaz sureleri kitabı olduğunu söylemiş. gerekçe olarak ise içinde kunut duaları yok, tahrifat yapılmış filan demiş.

sayın kemal kılıçdaroğlu dini konulara yeterince vakıf olmadığından ötürü sürekli yanılıyor olabilir. zaten söylediklerine itibar eden yok.

ama bu tartışmanın haberleştirilmesi ve atılan başlıklar ise ilginç ve üzücü.

misal;
kılıçdaroğlu'nu kunut duasıyla vurdu.
(http://www.f5haber.com/sicak-gundem/kilicdaroglu-nu-kunut-duasiyla-vurdu-haberi-2905990/?ref=ana)
akp ile chp arasında din tartışması
(http://t24.com.tr/haber/akp-ile-chp-arasinda-din-tartismasi/201852)

gibi gibi tuhaf tuhaf bir sürü haber. kılıçdaroğlu'nun cahilliği kadar cahilce başlıklar.

**
mevzunun başka bir yanı ise, kemal kılıçdaroğlu kunut duaları başlığını dertli sözlüğe kazandırılmasına vesile olarak hayra bile girmiştir belki. belli mi olur.
(*)
çocukken babama 'kunut duası yerine başka bir şey okuyabilir miyim?' diye sormuştum. babam da ''elbette, ezberlediğin herhangi bir duayı okuyabilirsin ama sen gene de ezberle.'' demişti.
babamın bu ruhsatı öğretmesi sebebiyle midir bilmiyorum ancak kunut dualarını epey sonraları ve zorlanarak ezberledim. vitr'de hep rabbena atina'yı okudum.

herhangi bir duanın okunabilirliği ile ilgili;
ramazan'da umre gidenler, kabe'de teravih kılanlar tecrübe etmişlerdir.
bazen kunut duası olarak gündemi de kapsayan dualar okuyuyorlar. (genelde ise şafilerin okuduğu kunut duasını okurlar. (*)
(bir keresinde ağlayarak 'allahım şu an burada bulunan herkesi affeyle' demişti. sağımdaki solumdaki arapça bilenler de gözyaşları ile amin demişlerdi. o an arapça öğrenmeye karar vermiştim.) (bkz:[entry]400535[/entry])
kunut dualarına, çocukluğa ve o döneme ait hatırladığım; dedemin, inne azâbeke bilküffâri mülhık dememizle "bilmeyenin boğazını sık" demesinin bir olmasıdır. (*)
kunut 1 okunuşu allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke. ve nü'minü bike ve netûbü ileyke. ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük ve nahleu ve netrükü men yefcürük.anlamıallahım! sen'den yardım isteriz, günahlarımızıbağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. sana inanırız, sana tövbe ederiz. sana güveniriz. bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, sen'i hayır ile överiz. sana şükrederiz. hiçbir nimetini inkâr etmez ve onlarıbaşkasından bilmeyiz. nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.
kunut 2 okunuşu allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhıg.anlamıallah'ım ! biz yalnız sana kulluk ederiz. namazı yalnız sen'in için kılarız, ancak sana secde ederiz. yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. azabından korkarız, şüphesiz sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.