halı yıkamak – dertli sözlük
her gün üzerinde tepindiğimiz halıların nihai sonu olan kirliliğin akabinde, yapılması gereken zorlu ve zorunlu temizliktir.
hanımların baş belası,korkulu rüyasıdır da.
her halı yıkama işlemi sırasında 'aslında halıları erkeklerin yıkaması gerek,onlar daha güçlü kuvvetli' şeklinde söylemlere sebebiyet verir.
günümüzde oto yıkamacılarda bu işten kazanç sağlamaktadırlar.lakin iyi temizlendiğini düşünmeyen,içine sinmeyen bayanların kendi halılarını kendilerinin yıkaması kaçınılmaz son'dur.
küçüklüğümden hatırımda kalan, acısıyla tatlısıyla ıslak bir eylemdir.acı tarafı: kıyafetlerimi ıslatırdım. kuru elbiseler giydikten sonra tekrar ıslatırdım. annemden azar işitmeyi hak ederdim.tatlı tarafı: sokakta yapılırdı bu fiil. belki hanımların sokakta halı yıkaması uygun değildi. gene de komşularımızla samimiyetimiz artardı. şuan olduğu gibi diğer cemaatten, farklı bir ırktan diye selam vermemezlik söz konusu değildi.
halı yıkamak için uygun bir deterjan, halıyı fırçalamak için kullanılabilecek bir fırça(ister elle tutulur olsun ister uzun sopalı. kişiden kişiye değişir.) ve su ile yapılan işlem.büyük bir alanda(sokak kapısı önü veya bahçe) yapılınca çok daha rahat olan ama öyle bir alan yoksa ve küçük bir banyoda yapılacak ise insanı çok çok zorlayan bir iş.
halı yıkamacılar yüzünden zamanla ölen bir eylem ayrıca anneme ev işi konusunda yardımcı olduğum nadir konulardan biridir.