tanımdan karakter analizi yapmak – dertli sözlük
yazdığımız tanımlar, fikirlerimizden, eğilimlerimizden bir parçaysa, biz de bir nebze olsun yazan kişi hakkında karakter analizi yapabiliriz yolladığı tanımlardan.
tanımlarımız karakterimizin bütününü değil olsa olsa bir kısmını yansıtabileceğinden körlerin fil tarifinden öteye geçmeyecektir. evet tanımlarımız kişiliğimiz hakkında fikir verir.
bazı yazarların sıkıntılı bir çocukluğu geçmiş belli. tanımlarından, mesajlarından anlayabiliriz bunu. allah sıhhat versin, ne diyelim. ya da sadece karakteri öyledir ne yapalım.
(bkz:sözlükteki yazarların tahmini yaşları)
(bkz:sözlükteki yazarların tahmini meslekleri)

başlıkları da bu alana girebilecek tarzda başlıklardır.

ya cidden meraklı insanlarız. nickler boşuna değil, bilinmemek için ama işte merak ediyoruz. insanız kanımızda var. her ne kadar büyük olup, merak etmiyorum diyeni olsa da eminim bu başlıklar içinde entrysi mutlaka vardır.

ama tanımlara bakılarak yapılan analizler bazı yazarlarımızın yanlış anlaşılmasına neden olabilir. kimini havalı kendini beğenmiş, kimini ukala, kimini suskun, kimini ise fazla konuşkan zannedebiliriz veya erkeği bayan bayanı erkek sanıp ona göre tavır alabiliriz. girilebilecek bir alan ama girilmemesi tavsiye edilmeli.
psikoloji alanında çalışan biriyse yapan kişi işidir, yapsın. ama işi bu olmayan kişi için vakit kaybı. tanım girsin daha iyi.