iz bırakan kitap cümleleri – dertli sözlük
acele etme de a dostum, biraz etrafını seyreyle!geçme...geçip gitme de biraz bekle!beklemeyi bilmezsen seyredemezsin!seyredemezsen seyredildiğini fark edemezsin!( cenab-ı aşk/dücane cündioğlu)
"zaten küçüklüğümden beri saadeti israf etmekten korkar, bir kısmını ilerisi için saklamak isterdim." (kürk mantolu madonna- sabahattin ali)
"sevgili dost,
kulaklar işgal altında. bu yüzden kelimeler yerlere dökülüyorlar. ağızların kapıları kırık. bu yüzden kelimeler ayağa düşüyorlar. bu söz yığınlarını kim kaldıracak. hiç kimse. ama azarlanacak, sokaktan, "bak ne buldum"diye kelime taşıyan çocuklar evlerine. "at o pis şeyi" denilecek onlara. çocuklarsa yıkayıp bazı kelimeleri saklayacaklar yastık altlarında..."
(a. ali ural/ posta kutusundaki mızıka)
dil seziye yetmiyordu, sezgimin adını koyamıyordum ama korkunun adı vardı ve ben karanlıktan çok korkuyordum. (nazan bekiroğlu/i̇sim ile ateş arasında syf.139)
dünya'da hangi fikri, içtimai, iktisadi, ahlaki dava varsa, aradığının arayıpta bulamadığının i̇slamiyette olduğunu bilseydi mesele mi kalırdı? yazık ki, vecd ve aşkın kabuk bağladığı ve ruhların donup kemikleştiği devirlerden beri, bunu asıl müslüman geçinenler bilemedi. (n. f. kısakürek/ çöle i̇nen nur syf. 453)
"şimdi acının ne olduğunu gerçekten biliyordum.ayağını bir cam parçasıyla kesmek ve eczanede dikiş attırmak değildi bu.acı,insanın birlikte ölmesi gereken şeydi.kollarda,başta en ufak güç bırakmayan,yastıkta kafayı bir yandan öbür yana çevirme cesaretini bile yok eden şeydi."( şeker portakalı, jose mauro de vasconcelos )
dedeme göre okul okuyacağım, bana göre tüm okulların canına okuyacağım,ablama göre okul ruhuma okuyacak.( ayşegül genç- ölü serçe dönemeci)
"i̇çimden göğsümü parçalamak ve beynimi dağıtmak geliyor; insanların birbirleri için ne kadar az bir anlamları var. ah! sevgi, sevinç, yakınlık ve coşku kendi içimden gelmiyorsa, bir başkası da bunları veremeyecektir bana; soğuk ve güçsüz bir halde karşımda duran birini, ben de mutlulukla dolup taşan yüreğimle mutlu edemem."-goethe, genç werther’in acıları
ben bu kenti görmek için boşuna koyuldum yollara: daha iyi hatırlanmak için hep aynı kalmak ve hareketsiz durmak zorunda olduğundan, zora eridi, çözüldü ve yok oldu. yeryüzü unuttu onu..(italo calvino / görünmez kentler)