kız babalarına tavsiyeler – dertli sözlük
eğer biri kızınızı istiyorsa ona bir saksı bitkisi hediye edin, aradan geçen bir süre sonra (en az 2 ay) bitkinin akıbetini sorun, kızınızı isteyen erkeğin bitkiyi geri getirdiğindeki tavırlarından ve bitkinin halinden kızınızı hak edip etmediğini az çok anlarsınız. ve sonra da aynı şekilde kızınıza hediye ettiğiniz bitkiyi kontrol edin. ondan da kızınızın kendisini isteyen erkeğe layık olup olmadığı konusunda az da olsa bir bilgiye sahip olmuş olursunuz. (bkz:oğlan babasından tavsiyeler)
onu ne kadar çok sevdiğinizi belli edin. ve her zaman size güvensin, ne yaparsa yapsın her zaman yanında bir babası olduğunu bilsin.
-işbu kısım kız babası namzetlerini, yani henüz bekar yahut kız babası olmamışları ilgilendirir.-

10-15 yaşlarında kızınız olmadan kızlar hakkında ahkam kesmeyin, kızları yadırgamayın, kınamayın. (*)(*) kız babalarına da bu yönde tavsiyelerde bulunmayın. (kızınızı şöyle yetiştirin, böyle yetiştirmeyin gibi..)

-sonrası herkesi ilgilendirir.-

diyelim ki eve meyve aldınız. çocuklarınıza ikram edeceksiniz. erkek çocuklarınızdan önce kız çocuklarınıza ikram edin. (peygamber tavsiyesi)
efendimizin kızlarıyla olan ilişkilerine, diyaloglarına dikkat edin, dersler alın. daha güzel bir örnek yok.
abilerim, amcalarım, sizlere en büyük tavsiyem şudur:
allahınızı seviyorsanız kızlarınıza isim bulacakken dönemin popüler isimlerini tercih etmeyin.
abicim islami camiada kız ismi çeşitliliği yok. merve, ayşe, fatma, sümeyye, sümeyra, hatice, zeynep, büşra, kübra, esma, esra, meryem, emine, zehra, elif... özellikle saydığım isimlere biraz ara verin.
bu sözlükte bile kesin kızların 4'te 3'ü bu isimlerdedir.
onlara;tornavida,kurbağacık,çivi,keser,zımpara,pense gibi basit gereçleri öğretsinler.
ne bileyim kız bir ampülü patladığında takabilsin,çekmece kulpunun vidası gevşediğinde sıkabilsin (*).
hayatta her zaman yanında bir erkek olacağının garantisi yok.
sizin kızınız size nasıl kıymetliyse, eşiniz de başka babanın kıymetlisi. o yüzden eşinize nasıl davranıyorsanız bilin ki kızınıza da öyle davranılıcaktır.
eşiniz ve kızınız arasındaki iletişime müdahil olmayın ve dengeyi iyi sağlayın zira anneler bazen kıyas yapma hatasına düşebiliyor.
kızınızı erkek evladınızdan ayırt etmeyin."ben onu çok seviyorum ama belli etmiyorum"demeyin;sevginizi belli edin.