islam düşünce atlası – dertli sözlük
büyük bir çalışma.dünya'nın bir yerlerinde insanlar güzel işler yapıyor.

(bkz:arka kapak)

i̇slâm kültür ve medeniyetinin bütün birikimini, dünyada ilk defa bir atlasta toplayan bu eser; i̇slâm’ın dünya görüşünü, inancını, geleneklerini, müesseselerini ve köklerini saldığı kültürler içindeki yerini anlatmaktadır. resim, tablo ve haritalarla bezenen çalışma, müslümanların günlük ibadetlerinden, ilim, sanat, hukuk, felsefe ve siyaset alanları gibi bir çok sahada, i̇slâm medeniyetinin özünün bir ifadesi olarak nitelenmektedir.

yazarlar, i̇slâm’ın öncüleri olan araplar, mezopotamyalılar, kenanîler ve yahudiler gibi kolların tesirlerini inceleyerek i̇slâm’ın en eski temelleriyle işe başlarlar. i̇slâm’ın bugün dünya üzerindeki farklı geleneklerden gelen toplumlardan nasıl tek bir inanç, düşünce sistemi ve ahenkli bir yapı meydana getirdiğini anlatırlar.
klasik ve çağdaş bilimleri etraflıca bir araya getirmesiyle temayüz eden bu eser, i̇slâm’ı içten dışa, batılı ilim adamlarınca gözardı edilen yahut tahrif edilen birçok gerçeği açık, hayatî ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymakta; bütün insanlığın yaklaşık bir çeyreğini arkasından sürükleyen bir dinin bütün gerçeklerini dile getirmektedir. bu kitap, her kütüphane için tamamlayıcı bir eser olduğu kadar, i̇slâm ve genelde dinî tecrübeyle ilgilenen herkes için vazgeçilemeyecek bir kaynaktır.
(bkz:arka kapak)

ayrıca bir internet sitesi de var.oldukça güzel,düzenli ve sistemli hazırlanmış ve hazılanıyor.faydalı olacağını düşünüyorum.

https://www.islamdusunceatlasi.org/
emeği geçenlerden allah razı olsun. bunlar ufak ve parça parça çalışmalarda olsalar, nihai noktada geçmişe ve geleceğe müsbet yönde muazzam tesirler yapacaklar.
avamdan ziyade ehli ilme bakar, niyet hayr fakat eksikleri ve yer yer yanlışları ziyade. artılarını söylemeyi böyle himmetli adamlara zail görüyorum, zira zaten artılarını allahtan bekliyorlar, eksilerini de artiya tebdilde bizden destek beklerler diye düşünüyorum. mesela:-bilimsel tarz denilen batılı araştırma/tez minvalinde yapmak islami tefhim tarzında yok. birnevi kıyas kitabı olan ilmihal tarzı olan basit neşr ve kıyas usullerini kullansalar hiçbir tarafı incitmeyen bir çalışma ortaya koymuş olurlar. zira ibn arabi ile imam rabbaniyi samimane aynı atlasta nasıl neşr edecekler.
geçtiğimiz günlerde ankara'da tdv kagem bünyesinde moderatörlüğünü diyanet i̇şleri başkan yardımcısı yrd. doç. dr. selim argun’un yaptığı “i̇slam düşünce tarihi için bütüncül bir okuma önerisi” başlığı çerçevesinde gerçekleşen panelde i̇slam düşünce atlası’nın mimarları olan prof. dr. i̇hsan fazlıoğlu, yrd. doç. dr. lütfi sunar ve dr. i̇brahim halil üçer konuşmacı olarak yer aldı. i̇slam düşünce atlası [i̇da]’nın ortaya çıkış süreci ve temel iddiaları keyifli bir muhabbet eşliğinde değerlendirildi. programın sonuna doğru cumhurbaşkanlığı sözcüsü doç. dr. i̇brahim kalın da i̇da hakkında fikirlerini ve eleştirilerini içeren kısa bir konuşma yaptı. program sonunda katılımcıların memnuniyetini ve takdirini toplayan bu çalışmaya allah hayırlı uzun ömürler versin. bahtı açık olsun. (*) detaylar için girişleri şu linkten yapabilirsiniz:http://www.tdvkagem.org.tr/haberler/detay/ankarada-islam-dusunce-atlasi-ruzgari-7122017183934
elbette çok güzel ve müstefad olmasını umduğumuz bir çalışma. ancak son yıllarda kafede, çay ocağında, otobüste vesair umuma açık yerlerde hiç çekinmeden, acaba demeden “i̇slam düşüncesin...” diye cümleye başlayan güruhu görünce bu çalışmanın yararlı olacağı kadar zarar vereceğini de düşünmeye başladım. bir de bu esere haddinden fazla anlam yükleyip devrim etkisi yaratacağını düşünenler de var maalesef. böyle düşünenlere de şu söylenebilir: neye müstahak isek onu buluruz... ümitlerimizin vuku bulması ile ahvalimiz doğru orantılıdır.
web sitesi gitgide gelişiyor.özellikle dönemler ve havzalar bölümüne bakarak geçmişe yönelik bütüncül bir bakışa sahip olabiliriz.çok değerli bir çalışma.büyük bir emek.ayrıca "grafiksel hülasa" bölümündeki grafiklere kesinlikle bakılmalıdır.