bu ülke – dertli sözlük
cemil meriç klasiği, bir çok kitaplıkta dikkat çeken, eksikliği göze çarpan eser. ilk okuyuşta anlaması, kavranması zor olsa da (ilk okuma yaşına bağlı) ufuk açtığına şahit olunan kitap.
avrupa tanzimat'tan beri aynı emelin kovalayıcısıdır.türk aydınında mukaddesi öldürmek.mukaddesi yani islamiyeti.bu mukaddesin yerine kendi mukaddesini aşılayamazdı.çünkü misyonerin hedefi,devlet_i aliyye'yi hristiyanlığa kazanmak yani devlet_i aliyye ile bütünleşmek değil,ezeli düşmanını 'etnik' bir toz yığını haline getirmekti,istediği kalıba sokacağı şuursuz ve iradesiz bir toz yığını.
(bkz:cemil meriç-bu ülke)
„"cemil meriç'in kitapları ne şimdi, ne de bir başka zaman üç ayda altmış baskı yapmayacak; bu hakikat bana üzüntü vermiyor; zirveler piknik yeri değildir.." (bkz:bir fikir işçisi)
cemil meriç'in kitabını necmettin erbakan'a ithaf etmiş, tabi bu hususi bir mesaj. kitabı erbakan'a gönderirken şu notu düşmüş; (bu kısım jurnal 2'de geçiyor)

"emanetleri ehline tevdi edin emr-i cehline uyarak atabe-i devletinize takdim edilen bu kitabın gerçek muhatabı sizsiniz.

siz, yani mazlum bir milletin gasbedilen haklarını istirdat için siyaset sahnesine atılmak cesaret, celadet ve mesuliyetini göze alan necmettin erbakan beyefendi.

hürmetlerimle."