dilenci – dertli sözlük
hali vakti yerinde olup, çalışmadığı halde başkalarından medet uman kimsedir. kulluk görevini yerine getirmediği halde cenneti arzulayan kimseler en acı verici örneklerdir.
bir dilenciyim
senden aşkı dilenen
her fırsatta hor görülüp
belki gülüp alay edilen

şeklinde sözleri olan orhan gencebay şarkısı.
çalışmak yerine başkalarına yalvararak sevdiğine en kısa zamanda kavuşursun inşallah, allahtan anana babana rahmet diye dua ederek para isteyen kimse.
aralarında gerçek ihtiyaç sahibi olmayanlar nedeniyle hepsinden yüz çevirdiğim insanlar grubu. aslında bazı hadislerde dilencilere sadaka verilmesi gerektiği vurgulanıyor. fakat o hadiste ifade edilen dilencilerin gerçek muhtaçlar olduğunu sanıyorum.

günümüzde de tanımadığımız dilencilere illa ki yardım etmek istiyorsak para vermek yerine ayni yardım (yani ekmek, gıda, eşya ve benzeri) yapmak daha doğru olur.
yoksa verdiğimiz paranın şaraba, biraya gitmediğinden emin olamayız.
mahşer de ve öncesinde şefaat için efendimiz (s.a.v.)'a, rahmeti için allah (c.c. )'a karşı kaçınılmaz makamımız, kariyerimiz, herşeyimiz. (*)
haline, niyetine, davranışına çok takılmadan 'allah rızası için' dediği için, bu sözün hatrına verdiğiniz 3-5 kuruş karşılığında sizi kolay yoldan cennete sokabilecek mübarek kişilerdir.