saffet bakırcı – dertli sözlük
ilginç bir mizaca sahip konya'lı ve konya'da ikamet etmekte olan bir zât, hatta ağabeyi mehmet bakırcı'yla beraber anayım ve bana göre iki zât-ı muhterem olduklarını belirteyim.
teknoloji ile bağlantılarını minimal düzeyde tuttukları bir yaşamları mevcut. kerpiç bir evde, bisikletli bir yaşamları var mesela. bu garip yaşamları üniversite yönetimine aykırı gelmiş olacak ki, ikisinin de öğretim görevliliğine son verilmiş.


saffet hoca kelimeleri iyi kullanıp karşısındakini ilk etapta "şok" ettikten sonra, bu etki geçmeden bir ayda "bir meal, bir riyazus salihin" yükleyebilen birisi. karşısındakinin kim olduğunun hiç önemi yok. ona göre bir kişi müslümanım diyorsa eğer, allah ve peygambere duyduğu bir saygı da vardır. bu saygıyı harekete geçirmek de bizim görevimizdir.

misal: asansöre bindiniz ve selam vermediniz, bayan erkek hiç farketmez, saffet hoca'dan:
- ne o hanım kızım/evladım müslümana benzetemedin galiba?
- yok amca estağfirullah.
- selam vermeyince, ben de müslüman sanmadın sandıydım.
...

der ve üstüne karşısındakinden meal+riyaz sözünü alır. kişide varsa vardır, yoksa adresini alıp kendisi gönderir.

bu tarz olayları yığınla mevcut: abdest alırken karşılaşacağınız, bisikletiyle hafiften bilerek vurmasıyla veya bir ihtiyacı için girdiği bir dükkanda dükkan sahibinin, "ne ikram edeyim?" sorusuna "bir ayet bir hadis rica etsem?" şeklinde cevabıyla...

velhasıl nev-i şahsına münhasır bir zâttır, ayrıca internet üzerinden radyolarda yaptığı sohbetlere ulaşma imkanı da mevcuttur.
isra fm bu konuda oldukça güzel bir kaynak teşkil etmekte: (http://israfm.com/)
ilginizi çeker de seçeneklerde zorlanırsanız diye buhari'nin sahihinden allah ve resulünü sevmek sohbetinin linkini de paylaşayım: (http://yayin4.canliyayin.org:98/120/001allahverasulusevmek.wma)
başlık sahibinin anlattıklarına ilaveten bazı şeyleri de anlatırsak daha doğru olacaktır ziyadesiyle, gerek saffet bakırcı gerek mehmet bakırcı öğretim üyeliği yaptıkları i̇lahiyat fakültesinde tasavvuf karşıtı öğrenci yetiştirmeleri ile ünlüdür, konya'da çoğu bir tasavvuf ekolüne mensup aileler evlatlarının ilahiyat fakültesinde başlarına gelen akıbetten ötürü bu iki hocayı sorumlu tutmaktadırlar.
kendilerinin kısır ve sonu olmayan tartışmalara dahil olduklarına hiç şahit olmuşluğum yoktur; öğrencilerinden birisiyle uzun zamandır ders yapmaktayım ve onu da durum aynı şekilde.
ol sebep karşıtlık pozisyonu olarak öğrenci yetiştirmeleri bana oldukça yavan ve mesnedsiz geldi. ama tasavvufi bir gelenekten ziyade, topluma dönük bir emr-i bil maruf, nehy-i anil münker anlayışı güttüklerini net bir şekilde söyleyebiliriz.

saffet bakırcı'nın bir kitabı bildiğim kadarıyla yok; ama editörlüğünü yaptığı bir meal mevcut. kısa açıklamalı kur'an meali, mahmut kısa'nındır. armağan kitap'tan çıkar, şu an baskısı var mı bilmiyorum; ama dileyen irtibata geçerse gönderebilirim.
harici yine bildiğim kadarıyla mehmet bakırcı'nın sure sure tefsir kitapları mevcut.

bence ilginizi tatmin etmenizin en güzel yolu dinlemek olacaktır. üslubunun ne olduğu ve ne uğruna emek sarf ettiğini anlamanız için yeterli bir dökümandır diye düşünüyorum.
severseniz de, nasipse tanışırsınız tabi...(*)
fikri kitapları bildiğim kadarıyla mevcut değil ancak akademik çalışmaları incelendiğinde kısır döngüye yaptıkları mütevazi katkıları görebilirsiniz.
hakkında duyduğum birtakım garip duyumlar nedeniyle sadece öğretmenlere verdiği bir sohbetine arka kapıdan kaçak girdiğim,beni ve arkadaşımı görünce buyur eden ve sohbetinden sonra hakkında etmiş olabileceğim zanlardan dolayı utandığım,nur yüzlü bir hoca.

sohbetine kaçak girmelerin arkası gelecek sanırım.