manyetik rezonans – dertli sözlük
girince ölmeden mezara koydular beni dedirten alet. genel mantığı kabaca atomdaki manyetik spinlerin aynı yönde dönmesi sağlanarak bir görüntü elde etmekmiş. yalnız sanılanın aksine bu cihazda radyasyon yokmuş.
tıptaki en iyi, en detaylı görüntüleme yöntemidir. ancak manyetizmayla alakalı hiçbir materyal bu tedaviye kabul edilmez. manyetik rezonans cihazına diş telleri dahi kabul edilmiyor, zira vücutta bulunan ufacık da olsa bir metal parçası manyetizmadan ötürü görüntüyü bozuyor.
bir seferinde dedemi bu cihaza sokmamız icap etti. köstekli saatini kemerini vesair çıkardık aldık üzerinden. herşey hazır dedemi cihaza yaklaştırmaya başladılar. mübareğin kumaş pantolunda gizli bir bölme varmış orda her trabzonlu dede'de bulunan sürmene çakısı vardı. tabi ben bilmiyordum ya da unuttum. bu çakı bulunduğu cepten fırlayıp cihazın üzerine şak diye yapıştı. çok şükür 4 5 cm yanımızdan geçti ama bize bir zararı olmadı. hasılı; şiddetli mıknatıs etkisi diyebiliriz.
hidrojen atomlarinin protonlarini titrestirecek (rezonans) bir manyetik alan uygulayip sonrasinda bu manyetizmayi kaldirip/degistirip protonlarin verdigi rezonansi olcerek bilgisayar yardimiyla goruntu elde etme. fizigin/bilgisayar ve tibbin muhtesem bilesimi. mucitleri 2003 nobel odulu almis, helali hos olsun.