suudi arabistan-iran-israil üçgeninde ortadoğu – dertli sözlük
ortadoğu'da mevcut kavganın üç aktörü, belirleyicisi ve tarafları. iran, ortadoğu'da uzun süredir izlediği yayılmacı politikasının dozunu artırmış durumda. suriye ile başlayan süreçte şimdi de ırak ve ardından muhtemelen bahreyn ve kuveyt'le devam edecek bir süreç işliyor.

ortadoğu'da başlatılan yapay devrimler ve ardından gelen kaoslar, iran'ın bölgedeki boşluğu doldurmasına sebep oldu. suudi arabistan'ın bu süreçte yaptığı şey, darbecilere destek vererek kaosu körüklemek ya da bir takım radikal gruplara destek vermek oldu. atlamadan yazalım, hızla silahlanan bir suudi arabistan var aynı zamanda. ve yine suudi arabistan küllenmiş arap milliyetçiliğini tekrar ve en şiddetli şekilde harlamaktadır. muhtemelen iran'ın otoritesine karşılık kendi otorite alanını oluşturmaya çalışmaktadır. burada bir diğer nokta ortadoğu'da meydana gelen bu kutuplaşmanın milliyetçi ve mezhebi temelle oluşması. eğer böyle bir kutuplaşma yerleşecek olursa, belki yüzlerce yıl çözülemeyecek sorunların başlangıç safhasındayız.

israil'in sessiz sedasız olayları izlemesi ise bölgedeki kaostan en büyük faydayı görenin kendisi olduğunun açık bir ispatıdır. yaşanacak mezhebi ve milliyetçi bir kavganın ortadoğu'dan mağribe ve hatta uzakdoğu'ya kadar gidecek büyük bir kavga olduğunu biliyor. hatta tarafların arasındaki bir takım sorunları el altından körüklüyor da olabilir.

inşaallah bu kavgalar büyümeden son bulur. umarım ortadoğu'da var olan bu kısmi barış ebediyen son bulmaz.
üç aktörün nezdinde şekillendirilmeye çalışılan ortadoğu.

2 yıl önce

#444283

bunları yazmışız. aslında bu üçgeni balkanlar, kafkasya, afrika ve orta asya'ya kadar genişletebiliriz. bu üçgeni genişletirken abartmış olmuyoruz. zira adı geçen coğrafyalara baktığımız zaman iran'ın yayılmacılığı söz konusu, buna paralel suudi arabistan'ın radikal selefi gruplar vasıtasıyla iran'ın yayılmacığını kaba kuvvete dayalı olarak durdurma anlayışı hakim. israil ise bu kavgayı derinleştirmenin ve daha büyük bir alana yaymanın peşinde. israil'in sessiz durduğunu zannetmeyin. kavganın perde arkasındaki esas aktörüdür.

adı geçen bu coğrafyaya baktığımız zaman osmanlı bakiyesi ve türkiye'nin hinterlandı olduğu görülecektir. yani türkiye, suudi arabistan'ın kaba kuvvete dayalı yayılmacılığı ile iran'ın takiyyeye dayalı pers yayılmacılığı arasında kalmıştır. kısaca türkiye çevrelenmektedir. iran'ın ve suudi arabistan'ın balkanlar konusundaki mücadelesine inanmayanlar için yakın zamanda bakir izzetbegoviç'in iran ziyaretini ve ruhani'nin izzetbegoviç'e ettiği tavsiyelere dikkat kesilmeleri gerekir.

http://www.memleket.com.tr/izzetbegovicin-iran-ziyareti-974540h.htm

yunanistan'ın israil ile yaptığı doğalgaz antlaşması da düşünülürse türkiye bölgesel manada bu üç aktörün kıskacındadır.
niye üçgen acaba? dörtgen veya beşgen olmuyor mu?böyle denklemlerde mısır dışarıda tutulamaz. türkiye tutulabilir mi?