yahudi cesaret madalyası – dertli sözlük
bilhassa ikinci dünya savaşı sıralarında yahudileri zulümden kurtaranlara verilen madalya.resmi adı courage to care award'dır.
(http://en.wikipedia.org/wiki/courage_to_care_award)

ödül 2005 yılında başbakana verilmemiştir, türkiye halkına verilmiştir, başbakan bu ödülü türkiye halkı adına kabul etmiştir.zaten şahsının alması imkansız, malum ikinci dünya savaşından yaklaşık on sene sonra doğmuştur.

ödül i̇kinci dünya savaşında soykırıma uğratılan yahudileri kurtaran türk diplomatları adına verilmiştir.

ödülü veren kuruluşun yöneticisi abraham foxman'ın ödül konuşmasında söyledikleri;

--- iktibas ---

osmanlı döneminde de, büyük atatürk döneminde de musevilerin hep türkiye'den büyük misafirperverlik gördüğünü belirterek, ‘i̇kinci dünya savaşı sırasında, portekiz ve yunanistan'da museviler zor durumdayken, türkiye her zaman kapılarını açtı. kriz dönemlerinde türkiye bizler için hep güvenli bir liman oldu.

--- iktibas ---

ayrıca ödülü alan ilk müslüman tayyip erdoğan değildir, ödül 1988'de, ikinci dünya savaşı sırasında osmanlı hüviyeti olan birçok yerli yahudinin toplama kamplarına gönderilmesini engellediği için selahattin ülkümen'e verilmiştir.
ödülü alanların listesi;
(http://www.adl.org/sp/awards/karski-courage-award/)

bu da selahattin ülkümen'in biyografisi, kendisi müslüman ve türk'tür.
(http://tr.wikipedia.org/wiki/selahattin_lkmen)

bu ödül son günlerde bazı kesimler tarafından erdoğan'ın filistin politikasını eleştirmek için istismar ediliyor kanaatimce. kk dahi bu ödülün geri verilmesini rte'den talep ediyor sık sık.

bu sığ eleştirilerin çok da mantıklı olduğunu düşünmüyorum zira yahudiler bin yıldır bu topraklarda bizlerle beraber yaşıyorlar.nasıl ki ikinci beyazid ve endülüs devleti zulüm gören yahudilere sahip çıktı aynı şekilde bizim de zulüm görenlere milliyeti her ne olursa olsun sahip çıkmamız gerekir.