sagopa kajmer – dertli sözlük
rap'in üstadı,sözün ustasıdır.kaliteli sözleriyle,güzel müzikleriyle rap'e can katmıştır.oldukça bilgi yüklüdür.
güzeller güzeli kolera'nın eşi karizmatik emmi sagopa kajmer.

eskiyle şimdiyi karıştıranlar için de twitter da yazdığı bir sözü belirtmek isterim :
(bkz:)
@sagopakajmerrap : ben de 24 yaşıma gelene dek bu tür konulardan uzak yaşıyordum.allah affetsin beni de.huzur allah'ta,allah her yerde.şimdi iyiyim eskiyegöre.

*bu dünyanın bir hiç üzerine kurulduğunu düşünenler bir hiç uğruna ölecekler.
* maymundan geldiğini sananın ömrü muz aramakla geçer.
*eğer arkandan konuşuluyorsa bil ki en öndesindir.

twitter da yazdıklarından..
bir zamanlar küfür ederek gencleri pesine takıp 2006 dan itibaren müspet insan olmaya calısan ,kötü insanları tanıma senesi albümüyle dini cıkıs yapan rap sanatcısı. son dönemde 'ben sanatcıyım ve rap sanatımın sadece bi parcası ' diyerek bambaska stiller denemis ,farklılıga acık bi insan .2008 den beri pessimist orkestrayla calısıyor, kendinin ve esi kolera nın müziklerini kendisi yapıyor. bir cok insan kullandıgı samplelardan dolayı kendisine hırsız diyor oysa rap in özünde var sample almak ve bu sample ı isleyip calarak müzik olusturmak.konserlerine giriste selamün aleyküm diye giren ve her seferinde takdirimi kazanan yegane kişilik .son dönemde amerikalı rapci sage francis in istanbul konserinde kendisine yardım etmis olup evinde de agırlamıstır.
' rauf , musavvir allah birsin azze ve cellesin'
ilahi merhamet sarayı sensin rana sensin mana sensin rahman sensin canan' sözlerinin sahibi.insallah kalemi ve müzigini daha müspet manada kullanır ve insallah esi olan esen abla kapanır.
sın zamanlarda mason ve illimünati olmakla itham ediliyor sagopa kajmer .kendisi yalanlıyor tabii ki ,inanmayan istihareye yatsın diyor
''beni ancak bir âmâ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.
dert size zeval olmaz. bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.
teşbihte kusur olmaz''
sözlerinin kendisine ait olmayan, başka güçler tarafından yazılan sözleri beat'e yerleştirip söyleyen, kliplerinde subliminal mesajlar olan, şarkıları tersinden dinlenildiği zaman, enteresan sözlerin olduğu anlaşılan, bir şahsıyettir sagopa kajmer, sözlük imkan verse daha çok şeyler yazardım ama bir yerde bana dur diyor, lâkin durmakta güçlük çekiyorum ama yinede yeniyorum kendimi, uzun lafın kısası internette bilgileri vardır, araştırmaya müsaittir.
ki̇ts ( kötü i̇nsanları tanıma senesi ) albümünden sonra çıkardığı albümler, parçalar eskileri özletecek nitelikte ve çoğu vasat. ki̇ts, sagopa'nın en parlak albümüdür bana göre... kendisinin en güzel yanı magazine malzeme olmamasıdır.

(bkz:gölge haramileri)
(bkz:beyaban)
(bkz:dessas)
(bkz:yakın ve uzak)
yarın yeni albümü çıkacak olan rapçi. bakalım eski parçaların tadını bulabilecek miyiz? 2008 k.i.t.s. albümünden bu yana geçen 5 yılda kaliteli bir albüm göremedik. bu arada yeni albümün adı kalp hastası. (*)

(bkz:kalp hastası)
bugün itibariyle kalp hastası isimli albümünü çıkaran rap sanatçısı.albümün ilk klibini albümden önce vermesiyle dikkatleri üzerinde topladı.
ingiltere'den esrar tohumu getirttiği iddiasıyla gözaltına alınan rapçi.

(http://www.aksam.com.tr/magazin/sagopa-kajmer-gozaltina-alindim-cunku/haber-226748)
i̇ddia asılsız çıkmış. sadece çiçek tohumuymuş. ama ithal edilmesi yasak bir tohum imiş. komşusu açken tok yatan bizden değildir diyor ikin efendimiz parayı çiçeğe yatıran adam adam olmayan adam.