abla – dertli sözlük
taşıdıkları kardeş sevgisinin boyutunu algılamak, erkek kardeşler için hayli zor.
bu yüzden de 'ablanın kıymetini tam anlamıyla bilmek, hakkını ödemek' son derece zor iş.
teyze anne yarısıysa; abla, anne yarısından daha fazladır.
i̇çeriği hitabından uzun olan, varlığı şükür sebebi olandır.ve aslı da şöyledir; sır apla da gizlidir.(*)
sahip olduğunu evlenip gidince daha iyi anladığın kişidir. küçükken sana annelik eder, büyüyünce de arkadaşlık, derttaşlık eder. abla iyidir.
anne=abladır. sevincinde,üzüntünde,sıkıntılı anlarında,alış verişlerinde,mezuniyetlerinde,uykusuz gecelerinde,temizlik yaparken,balkonda otururken(*) hep seninledir.

evlendiğinde yürek yangınına sebep olur.
hep eksikliğini hissettiğim ama manevi olarak bana ablalık ederek bu eksiliği dolduran insanların varlığıyla da huzur bulduğum varlık. hemşire'de denebilir kendilerine.
ister ki erkek kardeşi bir derdi sıkıntısı olduğu zaman anne-babadan da önce ilk ona gelip anlatsın.
fakat erkek kardeşten duyduğunu anne-babaya iletme konusunda da ışık hızını geride bırakır..
(*)

ilave:
yanlış anlaşılmasın. abla kıymet demek.
(bkz:[entry]391942[/entry])
abla olmak; anne baba ve kardeşler; kardeşler; hatta bazen anne ve babanın arasında kimi zaman politik, kimi zaman akılcı ve doğru davranma yükümlüğüne sahip olmak demektir. kardeşlerin her şeyini anne babadan önce sezip müdahale etmek, neyi ne kadar onlara ileteceğini ölçmek adına (*)bazen geceleri uykusuz bile geçirmektir. evin en büyüğüyse hele bu abla ve anneden daha çok sözü geçiyorsa kardeşlerinin üzerinde, onların rol modelidir. bu yüzden bu sorumluluğu aklından bir an çıkarması " ama ablam da böyle yapmıştııı " neticesini doğurabilir.
anne baba arasındakini de kardeşlerinden önce idrak edendir abla. hem cinsi latif olmasından, hem rabbimin onu 'abla' donanımında yaratmasından hem de yaşının diğerlerinden daha büyük olmasından, anne babası arasındaki tatsızlıkları da idare edip kardeşlerinin en az hasarla o süreci yaşamasını sağlamaya gayret edendir.
tüm zorluklarına rağmen, küçük bir anne, babanın anneden sonraki en büyük yardımcısı olmak çok zevklidir. babam benim bu durumdan şikayet etmem üzerine, bana moral vermek adına: "rabbim seni seçmiş abla olmak için. seni layık görmüş ki, o gördüyse bir bildiği vardır. " der. ablalık da ablalar da güzeldir vesselam. (*)
(bkz:keşke benim de ablam olsaydı)