kedi – dertli sözlük
nankör hitabıyla anılmasının tek sebebi rabbini bilir olması olan sevimli hayvan, seversen sever..
kedi ile köpek arasındaki farkı belirtmek için söylenen bir hikayecik vardır; kendisini besleyen insana köpeğn içirden geçirdiği cümle:
-bu insan bana bakıyor, gözetiyor o çok değerli, iyi biri olmalı.

kedi ise şöyle düşünürmüş:
-bu insan beni besliyor, büyütüyor ben çok değerli olmalıyım.
bugün topkapı sarayında, bir türk insanının yüzüne bakmayacağı belkide farketmeyeceği bir sıradanlıktaki kediye turistlerin resim çekmek için nerdeyse sıraya girdiklerini görünce anladımki, bize her yer hayvanat bahçesi.
nankörlüklerine getirilen, "rızkın kimden geldiğini bildikleri için öyleler." bahanesini anlamsız bulduğum hayvandır. bir de köpeklere allah'ı unuttukları için insanlara bu kadar bağlılar yaftası yapıştırılır ki onu da anlamsız bulurum. aklı mantığı mı varmış ki bu hayvanların allah'ı unutuyorlar, biliyorlar, insana minnet duyup duymamayı seçiyorlar? tamam, köpeğin kur'an'da çok hoş bir itibarı olmayabilir ama sebebinin allah'ı unutmak olduğunu sanmam. peygamberin kedi sevgisinin sebebinin de şükrü olduğunu sanmam.(*)
bayram dolayısıyla köyde bulunduğum vakit kedileri besledik sevdim. fark ettimde çok hoş hayvanlar. peşimden ayrılmaz oldular. sevildiğini anlayınca hemen daha çok sevdirmeye başlıyor. beraber sabah namazına giderken yılanı öldürdüler yediler afiyetle . yırtıcı oluyorlar bazen dikkatli olmak gerek .sahnelerden kedilerin babası olarak anılanlar varken biz de kedi almalıyız bence.
bakmayın öyle ufak tefek olduğuna kaplanın dayısı olduğu söylenir, insanoğlunun eline düştüğü için kaplanlıktan eseri kalmamıştır.
kuyruğundan çekerseniz evin içine pislermiş, nenemin dediğine göre. ecnebi memleketlerinde, insanları "cat person" "dog person" sınıflamasına girecek kadar, köpeklerle birlikte, insanlarla içiçe olan hayvan. fatih camii avlusu kedilerin başkenti gibidir. sıra sıra yavruları, sakatı, körü, yakışıklısı, vakuru hepsi bir arada büyük bir topluluk oluştururlar. ve tabii onları besleyen müdavimleri de vardır, camide bölge bölge kedileri bölüşmüşler beslemek için.